text.skipToContent text.skipToNavigation

Maatwerkoplossingen, geleverd door itsme ELEKTRES

Codesol vertrouwt op itsme ELEKTRES bij de totstandkoming van nieuw, grootschalig hefsysteem voor opslagtanks


Praten over maatwerkoplossingen betekent vaak: praten over innovatie. In dit soort gevallen is er een specifieke behoefte waarbij er een nieuwe ontwikkeling vereist is – of de aanpassing van bestaande middelen. Om tot de meest efficiënte oplossing te komen, is het bovendien noodzakelijk om de vereisten nauwgezet in kaart te brengen.

Codesol is een gespecialiseerd bedrijf dat full-service oplossingen biedt voor lasbehoeften. Het bedrijf is opgericht in 1979 en heeft vestigingen in verschillende delen van het land. De klanten komen uit verschillende sectoren, zoals de voedsel- en luchtvaartindustrie. 
Codesol is bekend vanwege hun adviezen aan klanten om de productiviteit op te schroeven. Speciaal voor dit doel heeft het bedrijf een geavanceerde engineeringsafdeling, dat zich toelegt op de productie van geautomatiseerde lassystemen volgens de specifieke behoeften van de klant. Voor een van de meest recente projecten werd de hulp ingeroepen van itsme ELEKTRES. 

Grootschalige hefsystemen voor opslagtanks

Vanwege hun afmetingen worden grote opslagtanks of containers, zoals bij olieraffinaderijen of andere industrieën, gewoonlijk op dezelfde plaats gebouwd als waar ze worden geïnstalleerd. Er zijn meestal meerdere lassers bij betrokken, die verantwoordelijk zijn voor het aan elkaar lassen van de platen of ringen die de uiteindelijke structuur vormen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Bij een ervan wordt er een mobiele kraan in de tank geplaatst om van binnenuit de platen te installeren. Het nadeel is dat die kraan vervolgens ook weer verwijderd moet worden als de tank eenmaal is gebouwd. Als laatste wordt er dan een deksel op de tank geplaatst.  


Een andere optie is om de volledige constructie van de basis te tillen, zodat eerst het deksel  gebouwd kan worden en de ringen onderop worden toegevoegd. Dit was het verzoek dat Codesol van een van zijn klanten kreeg.In dit geval hadden de tanks een diameter van ongeveer 50 meter en konden ze tot wel 1000 ton wegen. Volgens Miguel Sánchez, automatiserings- en roboticatechnicus bij Codesol, waren de klanteisen erg duidelijk. Voor de oplossing vertrouwden ze op itsme ELEKTRES, al geruime tijd hun leverancier van elektrotechnische materialen.
 

Verschillende stations bestuurd door één PLC

De oplossing, in samenwerking met itsme ELEKTRES bedacht, bestaat uit de communicatie met tien hefliften die op de site zelf zijn gemonteerd, langs de omtrek van de tank die moet worden opgetild. Elk station bestaat uit een hydraulische cilinder, een inductieve cilinder, een micro-eindschakelaar, een noodstopknop, een hydraulisch magneetventiel voor hefbesturing en een magneetventiel voor de valbeveiliging van de cilinder, evenals een encoder voor het kalibreren van de slag van de lift, zodat alle hefliften gelijktijdig en synchroon bewegen.
De tien hefliften worden bestuurd vanuit één PLC, waarin zich de centrale processor bevindt. Er kunnen tot 30 hefliften tegelijk aangestuurd worden. In dat geval zijn er drie extra PLC’s nodig, maar die worden dan toch vanuit één centrale unit bestuurd, die als basisstation dient.
Dit is een verbetering ten opzichte van soortgelijke, reeds bestaande apparaten. In aanvulling op logistieke ondersteuning en de levering van materialen, adviseerde itsme ELEKTRES Codesol te migreren naar Siemens om de kwaliteit van de oplossing te verbeteren. Bovendien boden ze programmeringsadvies, met name over het opzetten van de communicatie tussen de verschillende PLC’s.

“Samen met itsme ELEKTRES heeft Codesol een veiliger, sneller en nauwkeuriger systeem gerealiseerd voor de constructie van grote opslagtanks” 


Met deze oplossing bestuurt één machine alle hefliften en regelt hun oriëntatiepunt, zodat ze altijd dezelfde positie kunnen aanhouden. Dit zorgt ervoor dat de constructie 2,1 meter omhoog kan worden getild. Die ruimte komt dan vrij om te werken aan het bevestigen van ringen aan de opslagtanks totdat er uiteindelijk een hoogte van 25 meter bereikt is. Zoals Miguel zegt: “Dit systeem is veiliger, sneller en nauwkeuriger.”
 

Kansen en nieuwe projecten

Er zijn niet veel bedrijven in de wereld die een dergelijk systeem aanbieden, wat Codesol een belangrijk voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie. Bovendien denkt het bedrijf erover het systeem aan te passen, zodat het veelzijdiger inzetbaar wordt. Daardoor wordt het ook bruikbaar voor lichtere toepassingen (van ongeveer 10 ton), zoals opslagtanks voor dranken.

“Het nieuwe systeem biedt Codesol een voordeel ten opzichte van de concurrentie en kan aangepast worden voor andere toepassingen”


Het hele traject is zo’n positieve ervaring geweest, dat Codesol samen met itsme ELEKTRES alweer aan een ander project werkt: de integratie van negen robots in een productielijn, zodat er meerdere stukken per minuut gelast kunnen worden. “itsme ELEKTRES heeft altijd een snelle respons en is zeer betrokken”, zegt Miguel, die ook wijst op de technische ondersteuning die ze hebben gekregen.

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

  • TESTIMONIAL
    12.07.2024
    DigiFlow - Leven van de klant makkelijker maken
    Als technisch dienstverlener levert Breemes PLC’s, drives en andere materialen aan klanten. Klanten als industrieel automatiseerder Digi-Flow. Omzet is echter niet de ultieme indicator van een goede relatie, vinden beide partijen. Meedenken over oplossingen en het leveren van kennis zijn ook belangrijk. Uiteindelijk moet Breemes het leven van de klant makkelijker maken, vindt CEO Eric Decant van Digi-Flow. Digi-Flow in Antwerpen begeleidt industriële bedrijven in hun transformatie naar slimme industriële omgevingen met behulp van industriële automatisering en digitalisering. Het bedrijf ontstond in 2020 uit de verzelfstandiging van ESAS Automation. Solindus, het latere ESAS, werd na de oprichting in 2003 door Eric en Robert Decant uitgebouwd tot een onderneming met 2.000 medewerkers. Met Digi-Flow wilden ze terug naar het kleinschalige ondernemerschap. Nu is Eric Decant de CEO van het bedrijf, dat ruim dertig medewerkers telt. “Ik ben nog ambitieus, maar wil niet meer dat soort zware trajecten naar die schaalgrootte afleggen.” Inmiddels is hij zijn zoon aan het inwerken om het roer over te nemen. Daarmee is Digi-Flow een echt familiebedrijf, zoals ook is terug te vinden in de kernwaarden: co-creatie, langetermijnvisie, levenslang groeien en humaan.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    11.07.2024
    ATR Engineering - Korte levertijden voor componenten en beslissingen
    Snel kunnen schakelen is cruciaal voor het succes van industriële automatiseringsprojecten. Dat betreft niet alleen het leveren van componenten, maar ook het nemen van beslissingen. Korte lijntjes zijn dan belangrijk. Die waren er in het project voor de besturing van een waslijn voor plastic PET-snippers, waarin ATR Engineering en itsme intensief samenwerkten. “De meerwaarde van onze samenwerking is dat we enorm snel op klantvragen kunnen anticiperen.” Met tien jaar ervaring in industriële automatisering op zak begon Adrie van Triest in 2019 zijn eigen onderneming. ATR Engineering in Berkel-Enschot legt zich met een brede aanpak toe op hardware en software engineering. “Ons specialisme is het aanbieden van totaaloplossingen voor industriële automatisering waarbij het ontwerpen van PLC-besturingen centraal staat. Wij gaan met een klant in gesprek over openstaande automatiseringsvraagstukken en vooraf bepalen we samen de eisen en wensen voor een project. Ook bieden we flexibele ondersteuning bij projecten of inbedrijfstellingen.” ATR Engineering is een klein bedrijf met op dit moment vier engineers van verschillende disciplines in dienst. Daaromheen zit een vaste ‘flexibele schil’ van engineers en monteurs om de piekmomenten op te vangen.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    21.05.2024
    Top Cold Control - Korte lijntjes voor energiemanagement en projectsamenwerking
    Specialist in industriële koudetechniek Top Cold Control voert complete projecten uit en daarin mag energiemanagement tegenwoordig niet ontbreken. Dat begint met heel veel meten. Voor een vrieshuis in Amsterdam ontwierp itsme in samenspraak met Top Cold Control en de klant een oplossing voor integratie van de energiemeting in de besturing. Top Cold Control uit Nieuwkuijk, gespecialiseerd in industriële koudetechniek, realiseert grote projecten bij klanten in Nederland, België, Duitsland en via hen ook elders in de wereld. Het gaat om koel- en vriesinstallaties voor onder meer slachterijen, verwerkingsbedrijven, vrieshuizen en transportbedrijven. Top Cold Control kan met alle voorkomende koudemiddelen uit de voeten, maar heeft als specialisme het toepassen van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en koolzuurgas (CO2). Voor snel invriezen levert Top Cold Control geavanceerde, energiezuinige invriestunnels. “Het bedrijf onderscheidt zich door de korte lijntjes”, zegt operationeel manager Arjan Maas. “Wij zijn altijd bereikbaar en klanten krijgen bij ons meteen de juiste persoon aan de lijn.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19.04.2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder