text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Top Cold Control - Korte lijntjes voor energiemanagement en projectsamenwerking

Specialist in industriële koudetechniek Top Cold Control voert complete projecten uit en daarin mag energiemanagement tegenwoordig niet ontbreken. Dat begint met heel veel meten. Voor een vrieshuis in Amsterdam ontwierp itsme in samenspraak met Top Cold Control en de klant een oplossing voor integratie van de energiemeting in de besturing.


Top Cold Control uit Nieuwkuijk, gespecialiseerd in industriële koudetechniek, realiseert grote projecten bij klanten in Nederland, België, Duitsland en via hen ook elders in de wereld. Het gaat om koel- en vriesinstallaties voor onder meer slachterijen, verwerkingsbedrijven, vrieshuizen en transportbedrijven. Top Cold Control kan met alle voorkomende koudemiddelen uit de voeten, maar heeft als specialisme het toepassen van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en koolzuurgas (CO2).

Meer weten over energiemanagement?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!


Voor snel invriezen levert Top Cold Control geavanceerde, energiezuinige invriestunnels. “Het bedrijf onderscheidt zich door de korte lijntjes”, zegt operationeel manager Arjan Maas. “Wij zijn altijd bereikbaar en klanten krijgen bij ons meteen de juiste persoon aan de lijn.”


Exotische vragen

Voor uitvoering van de projecten werkt Top Cold Control samen met specialisten, zoals itsme voor de automatiserings- en besturingstechniek. Dat omvat alles van PLC’s, frequentieregelaars en omvormers tot sensoren en communicatienetwerken. “Zeker zo belangrijk is de service die itsme levert”, zegt Maas. “Wij hebben soms de meest exotische vragen voor hen, vaak over samenstellingen die we gaan maken. Veel van onze klanten hebben bijvoorbeeld Siemens PLC’s. Soms zijn die al wat ouder, maar we zijn heel erg tevreden over die hardware en werken er graag mee. We schrijven echter zelf geen software voor Siemens en daarom koppelen we onze besturing aan die van hen, om de onderdelen van Siemens via remote I/O te gebruiken. Daarvoor geeft itsme ons tips en ondersteuning, bijvoorbeeld over de communicatie. Ze kijken mee, gaan zoeken en helpen, om uiteindelijk een werkzaam geheel te krijgen. Ze zeggen niet: ‘Wij hebben die hardware niet geleverd, dus daar doen we niets aan.’ Nee, ze gaan gewoon serieus aan de slag, pakken door en bellen erachteraan om te vragen of het allemaal werkbaar is. Voor ons is die ondersteuning super.’ Als technisch sales engineer beantwoordt Thijs Hanssen veel van die vragen. “Contacten verlopen normaliter via onze vestigingen en vertegenwoordigers, maar soms vragen klanten net iets meer over de techniek en dan loopt het vaak via mij of een collega van Technical Support. Top Cold Control is daar wel een voorbeeld van.”


“De klant wilde steeds meer gaan meten”

Een groot project voor een vrieshuis in Amsterdam illustreert de goede samenwerking. Via adviseur ROMA Koudetechniek schreef Top Cold Control in voor de koeltechniek, inclusief de besturing. Voor de besturing werden Mupa uit Eersel en Chiron-tec uit Rosmalen betrokken. De eerste voor het ontwerpen van de schakelpanelen, de tweede voor het schrijven van de software voor de besturing en het SCADA-systeem. Maas: “We namen contact op met itsme voor de PLC’s. Gedurende het project kwam de klant echter met steeds meer vragen over het energiemanagement. Op elk punt in de installatie wilde hij vermogens meten. Samen met itsme hebben we daar een visie op ontwikkeld.” “Dat was nodig”, vult Hanssen aan, “want de vraag was wel heel breed. Wat wilde de klant nu precies meten, hoe moesten we dat gaan doen en hoe nauwkeurig moest het zijn. Uiteindelijk hebben we samen een concept gekozen dat de meeste informatie opleverde.” “Nauwkeurigheid was daarbij een harde eis van de klant”, aldus Maas.


Datagedreven besturing

Vervolgens was het de vraag hoe al die metingen moesten worden ingelezen. Hanssen zette enkele opties op een rij. “Dat is wat wij vaak doen: alternatieven naast elkaar zetten en meedenken over een goede balans tussen prijs en kwaliteit.” In overleg met Top Cold Control en de klant viel de keuze op de Siemens PAC3220 energiemeter. “Die paste perfect, vond de klant, omdat communicatie via PROFINET mogelijk is. Daarmee komt uiteindelijk het hele energiemanagement van die installatie in de besturing.”

“Korte lijntjes zijn belangrijk voor ons, dat vinden we fijn werken”

Inmiddels heeft itsme al veel ervaring opgedaan met energiemanagement. “We merken dat het steeds meer een thema wordt. Energiemeters zoals de PAC3220 worden door ons geleverd voor bijvoorbeeld PV-installaties en laadinstallaties voor high-power voertuigen en elektrische personenauto’s. Soms vragen klanten bij ons de prijs op voor een bepaald aantal meters en dan willen ze die zelf installeren. Maar we krijgen ook steeds meer vragen als: ‘Ik wil dit meten, wat moet ik doen?’ Dan gaan we met de klant meedenken over oplossingen. Uiteindelijk gaat het erom dat gebruikers datagedreven hun proces kunnen besturen en aan de hand van informatie over bijvoorbeeld het energieverbruik hun beslissingen kunnen nemen.”


Alles draait om communicatie

Voor zowel Top Cold Control als itsme was ‘Amsterdam’ een groot project. Maas is heel tevreden over hoe ze het samen hebben aangepakt. “De samenwerking met itsme verloopt op dezelfde manier als die van ons met onze klanten. Als ik een vraag heb, kan ik rechtstreeks bellen of mailen. Korte lijntjes zijn belangrijk voor ons, dat vinden we fijn werken.” Zo draait alles om communicatie, in de besturing en in het project.


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    12.07.2024
    DigiFlow - Leven van de klant makkelijker maken
    Als technisch dienstverlener levert Breemes PLC’s, drives en andere materialen aan klanten. Klanten als industrieel automatiseerder Digi-Flow. Omzet is echter niet de ultieme indicator van een goede relatie, vinden beide partijen. Meedenken over oplossingen en het leveren van kennis zijn ook belangrijk. Uiteindelijk moet Breemes het leven van de klant makkelijker maken, vindt CEO Eric Decant van Digi-Flow. Digi-Flow in Antwerpen begeleidt industriële bedrijven in hun transformatie naar slimme industriële omgevingen met behulp van industriële automatisering en digitalisering. Het bedrijf ontstond in 2020 uit de verzelfstandiging van ESAS Automation. Solindus, het latere ESAS, werd na de oprichting in 2003 door Eric en Robert Decant uitgebouwd tot een onderneming met 2.000 medewerkers. Met Digi-Flow wilden ze terug naar het kleinschalige ondernemerschap. Nu is Eric Decant de CEO van het bedrijf, dat ruim dertig medewerkers telt. “Ik ben nog ambitieus, maar wil niet meer dat soort zware trajecten naar die schaalgrootte afleggen.” Inmiddels is hij zijn zoon aan het inwerken om het roer over te nemen. Daarmee is Digi-Flow een echt familiebedrijf, zoals ook is terug te vinden in de kernwaarden: co-creatie, langetermijnvisie, levenslang groeien en humaan.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    11.07.2024
    ATR Engineering - Korte levertijden voor componenten en beslissingen
    Snel kunnen schakelen is cruciaal voor het succes van industriële automatiseringsprojecten. Dat betreft niet alleen het leveren van componenten, maar ook het nemen van beslissingen. Korte lijntjes zijn dan belangrijk. Die waren er in het project voor de besturing van een waslijn voor plastic PET-snippers, waarin ATR Engineering en itsme intensief samenwerkten. “De meerwaarde van onze samenwerking is dat we enorm snel op klantvragen kunnen anticiperen.” Met tien jaar ervaring in industriële automatisering op zak begon Adrie van Triest in 2019 zijn eigen onderneming. ATR Engineering in Berkel-Enschot legt zich met een brede aanpak toe op hardware en software engineering. “Ons specialisme is het aanbieden van totaaloplossingen voor industriële automatisering waarbij het ontwerpen van PLC-besturingen centraal staat. Wij gaan met een klant in gesprek over openstaande automatiseringsvraagstukken en vooraf bepalen we samen de eisen en wensen voor een project. Ook bieden we flexibele ondersteuning bij projecten of inbedrijfstellingen.” ATR Engineering is een klein bedrijf met op dit moment vier engineers van verschillende disciplines in dienst. Daaromheen zit een vaste ‘flexibele schil’ van engineers en monteurs om de piekmomenten op te vangen.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19.04.2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15.02.2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    05.09.2024
    Breemes en Lightelec bundelen krachten
    Met de overname van de Lightelec Groep door de itsme Groep voegen de Belgische familiebedrijven Breemes en Lightelec hun capaciteiten samen om zo de nummer drie op de Belgische elektrotechnische groothandelsmarkt te vormen.
    Lees verder
  • NEWS
    30.08.2024
    ABB - Ekip UP
    Elektrificeren geeft energie. Dat geldt ook voor productielocaties en industriële omgevingen. De fabriek van de toekomst vraagt om energie-efficiënte oplossingen. Een voorbeeld van zo’n oplossing is de Ekip UP van ABB: een plug-and-play unit om laagspanningsinstallatie te upgraden en digitaliseren.
    Lees verder
  • NEWS
    29.08.2024
    Stago - Defem draadgoot
    Het Defem draadgootsysteem van Stago voldoet aan de meest veeleisende omstandigheden, zoals de zwaar chemische industrie, offshore of de voedingsmiddelenindustrie.
    Lees verder
  • NEWS
    28.08.2024
    Eaton - Signaalzuil compact
    Eaton introduceert de meest recente innovatie op gebied van visuele akoestische signalering: de Signaalzuil Compact. Dit eenvoudige product biedt hoge zicht- en hoorbaarheid voor een hele reeks aan toepassingen. De zuil combineert de hoogst beschikbare industriële functionaliteit met kwaliteit en een strak compact design.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    28.07.2023
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-UNIFIED UPDATE
    HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-SYSTEM
    In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder