Xeltis - Hart voor de zaak
Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Xeltis, een spin-off van de TU Eindhoven met inmiddels bijna vijftig medewerkers, heeft een technologie ontwikkeld voor kunstvaten en kunstkleppen. Het concept is gebaseerd op Nobelprijs-winnende polymeertechnologie. Cardiovasculaire producten gemaakt van biodegradeerbare kunststoffen worden geïmplanteerd. Na inbrengen groeien lichaamseigen cellen op de implantaten, waarna deze langzaam afbreken en er een levend bloedvat of een levende klep overblijft. Xeltis zit nu midden in klinische studies gericht op goedkeuring voor commerciële toepassing in de medische markt.
Meer weten over besturingssoftware en datacollectie?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Van a tot z bekend
Voor medische certificering is een strikte kwaliteitscontrole vereist. Zo moet onder meer de wanddikte van de kunstvaten worden gemeten. “Dat is een van de parameters die wij moeten controleren voor wij een device (kunstvat, red.) kunnen vrijgeven”, vertelt Aron de Groot, die als operationeel directeur verantwoordelijk is voor productie en supply chain. Xeltis had hiervoor zelf een meetmachine gebouwd, maar sommige hardware bleek niet meer leverbaar en de kennis van de ontwerper was niet meer beschikbaar. “We hadden een upgrade nodig en in totaal drie meetmachines. Daarom gingen we op zoek naar partijen waarmee we een professioneler en robuuster apparaat konden bouwen.” Voor de hardware kwam Xeltis terecht bij Festo, dat itsme aandroeg als partner voor de besturingssoftware en datacommunicatie.
“We zochten partijen waarmee we een professioneler en robuuster apparaat konden bouwen”
Het Eindhovense bedrijf maakte zelf het nieuwe ontwerp. Het selecteerde daarvoor motion control hardware van Festo, een lasermeetsysteem van Keyence en besturingscomponenten van Siemens bij itsme. Guillaume Schneijderberg, productspecialist drives en PLC’s bij itsme Industrial Automation, verzorgde ontwerp en programmering van de besturing en datacollectie. De uitdaging lag voor hem niet zozeer in de besturing van de verschillende componenten via een WinCC Unified Comfort paneel van Siemens. “De technologieobjecten van Festo en de aansturing van alle assen zijn bij ons van a tot z bekend. En met Keyence hebben wij contact gehad over de communicatie van en naar de sensor via een Profinetmodule. Hun software en documentatie waren zodanig duidelijk dat het uitlezen van de sensor makkelijker ging dan verwacht.”
Uitdaging in datacommunicatie
Nee, de uitdaging lag voor Schneijderberg bij de data. “Niet de data-acquisitie, maar het neerzetten van de data in een Excel-sheet om ze vervolgens aan het informatiesysteem van Xeltis beschikbaar te kunnen stellen.” De Groot weet wel waarom: “Wij hebben speciale formulieren waarin wij de gegenereerde data moeten invoeren. Die formulieren moeten zo zijn ingericht dat we automatisch een evaluatie van de meetgegevens kunnen laten uitvoeren. Dat heeft onder meer te maken met de medische certificering die vereist is voor onze producten en dat vraagt om een bepaalde opbouw van de formulieren. Daardoor was de vertaalslag van Excel naar die formulieren niet rechttoe-rechtaan.” Schneijderberg ging de uitdaging aan – “Ik heb veel geleerd in dit project”– en wist uiteindelijk de datacommunicatie met de formulieren van Xeltis goed te programmeren.
“Nadat het programmeren eenmaal was begonnen, is het gewoon voorspoedig verlopen”
Op dit moment wordt gewerkt aan testen en verdere optimalisatie, meldt De Groot. “Daar kan nog usability-informatie uitkomen van onze operators die voor Guillaume misschien nog wat werk oplevert.” Schneijderberg: “Ik wil inderdaad nog op locatie een laatste stap zetten in het versimpelen van de aansturing van de machine. Ook de opzet van het Excel-document wil ik nog verder vereenvoudigen, zodat de data nog makkelijker geïmporteerd kunnen worden in de documentatie van Xeltis. Tot slot ga ik een basishandleiding voor de machinebediening maken.” Inmiddels is Xeltis begonnen om het eerste systeem te bouwen.
Al met al duurde het project vrij lang, maar de reden daarvoor ligt vooral aan de kant van Xeltis, bekent De Groot. “Als klein bedrijf hebben we elke week een wisselende prioritering van projecten. Nadat Guillaume eenmaal begonnen was met programmeren, is het hier gewoon voorspoedig verlopen.” Wat daarbij meehielp was dat de requirements gedurende het project niet veranderden. De Groot: “Wel ging het in het begin nog om de interpretatie van de requirements. Dat is altijd wel een ding: begrijpen we van elkaar wat we eigenlijk bedoelen? Daar zijn we hier goed uitgekomen.”
Hart voor de zaak
De meetmachine is een eenmalig project, maar De Groot heeft inmiddels wel ideeën voor een vergelijkbaar project. “Dat gaat ook om een toepassing in onze cleanroom voor productie. De hardware zal min of meer hetzelfde zijn, terwijl er wel nieuwe software nodig is. Als we intern hiervoor akkoord krijgen, wil ik zo weer bij itsme aankloppen, om van hun kennis gebruik te maken.” Want de samenwerking is De Groot bevallen. “Zo goed als ik kon verwachten. Zij hebben de vertaalslag gemaakt van onze wensen naar de softwareprogrammering. We zitten nu in de laatste afwikkeling, maar wat ik tot nu toe gezien heb geeft mij vertrouwen dat het goed komt. Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de Festo-hardware en kunnen ze snel schakelen met partijen als Keyence en Siemens. Ook zijn ze heel flexibel. Als Guillaume iets had geprogrammeerd en wij hadden daar nog vragen over, dan werd dat snel opgelost.” Kortom, itsme heeft hart voor de zaak van klanten zoals Xeltis.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Boon Edam - Toegang tot VMI en een groot assortimentLees verderBoon Edam, bekend van de draaideuren en toegangspoortjes, selecteerde vorig jaar itsme als hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Het grote assortiment en de VMI-oplossing (vendor managed inventory) voor de grijpvoorraad elektrotechnisch montagemateriaal gaven de doorslag. “Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Signify - Nieuwe verlichtingsproductenLees verderMet de komst van de donkere dagen wordt het belang van verlichting, zowel binnen als buiten, duidelijker dan ooit. Licht speelt een essentiële rol in het creëren van sfeer en functionaliteit. Signify biedt een breed scala aan oplossingen die geschikt zijn voor diverse projecten en afgestemd kunnen worden op specifieke behoeften. Lees hieronder meer over de nieuwe producten van Signify.
-
Rittal - CX-consoleLees verderDe vernieuwde CX-console van Rittal biedt geavanceerde mogelijkheden voor machine- en systeemmonitoring en is een waardevolle aanvulling op jouw werkprocessen. Als opvolger van de TP-systemen biedt de CX-console innovatieve functies die niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de betrouwbaarheid van je systemen versterken. Dit nieuwe systeem is volledig compatibel met de populaire AX- en VX-toebehorenplatformen, wat zorgt voor een naadloze integratie binnen je bestaande infrastructuur.
-
Eaton - 5P Gen 2 UPSLees verderDeze nieuwe productlijn heeft meer vermogen en biedt betere beveiliging en controle dan enige andere vergelijkbare apparatuur. Bovendien maakt de Eaton 5P Gen 2 het beheer van meerdere apparaten mogelijk, net als het instellen van de UPS op afstand en het updaten van firmware op afstand.
-
Phoenix Contact - Schakel- en besturingskastenLees verderOm concurrerend te blijven, moeten fabrikanten van schakel- en besturingskasten zo efficiënt mogelijk werken. Het consistent gebruik van digitale gegevens, het optimaliseren van interne processen en de productie zelf zijn hierbij cruciaal.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
TIAP-SYSTEMLees verderIn deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
-
TIAP-ServiceLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.