Enduro Softslings - Compleet pakket voor het zware werk
Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
Enduro Softslings in De Goorn (Noord-Holland) produceert softslings (hijsbanden of rondstroppen) voor het zware hijs- en tilwerk. Denk aan grote kranen in de offshore die windmolens op zee plaatsen. De softslings worden gemaakt van een hoogwaardig synthetisch garen (HMPE), dat tot een eindeloze rondstrop wordt gewikkeld. Dit materiaal heeft een veel gunstiger sterkte-gewichtsverhouding dan het gangbare staal. Voor een bepaalde last is dan een lichtere hijsband nodig, die gemakkelijker is te hanteren. Enduro ontwikkelt en bouwt zelf de nauwkeurige productiemachines, want op de markt zijn die niet verkrijgbaar. Daarmee produceert het een breed spectrum aan softslings met een lengte van 0,5 tot 120 meter, voor lasten van 100 tot 3.500 ton.
Meer weten over de aandrijving van machines?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Verbindingen tussen vaste en bewegende wereld
Projectleider Remko Heuvelmans, die begin 2023 bij Enduro in dienst trad, haalde het ontwerp voor een nieuwe machine ‘uit de ijskast’. “Bij het eerste ontwerp was itsme al betrokken, dus ik heb ze nu weer benaderd. Ze waren flexibel in hun beschikbaarheid, konden de passende componenten leveren en ook programmeren. Zo konden wij het hele pakket bij itsme neerleggen.” Het ontwerp voorzag in acht assen die op een gecoördineerde manier moeten bewegen om de rondstrop te wikkelen. De uitdagingen lagen in de aansturing van de complexe bewegingen en de verbindingen voor data en voeding tussen de vaste en de bewegende wereld. Er mogen natuurlijk geen kabels in de war raken. Cees Rademaker, technisch adviseur bij itsme: “Op de assen zitten elektrisch bewegende delen die moeten worden aangestuurd en gevoed. Voor data kun je natuurlijk een draadloze verbinding gebruiken, maar voor de stroomvoorziening heb je een mechanische overdracht nodig. Daar hebben we gekozen voor sleepringcontacten.”
“We konden het hele pakket bij itsme neerleggen”
Het wikkelen van de softslings wordt aangestuurd met spindelassen van Festo. itsme dacht mee bij eerste berekeningen, gaf advies over de specificaties voor de aandrijving, verzorgde programmering van de machinebesturing en leverde alle componenten aan kastenbouwer BNK Mechatronica. Rademaker: “Bij het programmeren hebben we ook de vereiste veiligheidsmaatregelen meegenomen en de communicatie met de klossenrekmachine, die de aanvoer van de garens regelt.”
De materiaalvoorziening leverde geen problemen op, meldt Rademaker. “Sommige componenten hebben helaas een langere levertijd. Alleen op de aandrijvingen moesten we wat langer wachten, maar dat had voor het programmeerwerk geen consequenties.” Heuvelmans: “We hadden van tevoren helemaal uitgedacht hoe de machine moest worden en hebben toen gelijk het bestellen van de onderdelen opgestart.”
Efficiënte machine
De machine is intussen volledig opgebouwd en de eerste testen zijn succesvol verlopen, vertelt Heuvelmans. “Bij elke machine is het weer spannend of die gaat doen wat ie moet doen. Krijgen we de softslings er zo efficiënt af als onze bedoeling was en blijft alles heel? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de machine vastloopt, trekt alles dan krom? Dat hebben we gelukkig nog niet meegemaakt. Houden alle componenten het zoals bedacht, want we maken toch een zwaar en sterk product op deze machine? Bij het testen ging alles goed. We hopen binnenkort productie te gaan draaien. Dan hebben we in ruim een half jaar het hele project afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
“Ruim een half jaar is snel voor zo’n bijzonder project”
De nieuwe machine heeft op zichzelf nog geen grote impact op de productie bij Enduro, weet Heuvelmans. “Die is bedoeld om op een efficiënte manier de kleinere softslings te produceren en daarmee een bestaande machine te ontlasten. Maar we hebben het idee voor een grotere versie van deze machine, waarmee we langere en zwaardere rondstroppen kunnen produceren. Eerst gaan we met de kleine versie ervaring opdoen en op basis daarvan kunnen we dan die grotere bouwen. Dan kunnen we echt meer gaan produceren, zeker omdat de nieuwe machine eenvoudiger is in te stellen en daardoor sneller.”
Positief gestemd
Intussen heeft Heuvelmans itsme alweer voor andere zaken ingeschakeld; onder meer de levering van Siemens-componenten. “Ook hebben we intern nog veel plannen voor nieuwe projecten. Ik sluit niet uit dat we hen daar ook bij betrekken. Want over de samenwerking ben ik positief gestemd. Vanaf het begin hadden we in het project wekelijks contact met itsme om te overleggen over onze wensen voor de componenten en de software. Zij weten wat wij willen en dat nemen ze over in hun werk.” Dit intensieve contact bevalt ook Rademaker prima. “Samen bouwen we het ontwerp heel gedetailleerd op en dat kost tijdens het project wat meer tijd. We hebben ook klanten die het werk aanreiken en ons vragen om het te maken. Dat lijkt sneller te gaan, maar achteraf is er dan vaak nog extra werk. Samenwerking zoals met Enduro is voor ons de beste manier om een project aan te vliegen.”
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Leuze - To the “PIN” point!Lees verderAls je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
-
Danfoss - De iC2-Micro programmerenLees verderiC2-Micro is verkrijgbaar met een snelle adapter voor PC-programmering, zelfs zonder netvoeding. Deze frequentieregelaar heeft Smart Logic Controller (SLC) voor eenvoudige aanpassing en is UL LZGH2/8 gecertificeerd voor gebruik in systemen met A2L-koelmiddelen.
-
ABB - Hulpcontacten voor AF-magneetschakelaarsLees verderMet de AF-serie magneetschakelaars biedt ABB een compleet assortiment accessoires, thermische of elektronische overbelastingsrelais en aansluitaccessoires. Nieuw in het programma is het 2-polige hulpcontact voor montage aan de voorzijde dat speciaal is ontworpen voor AF-schakelaars tot 100 A.
-
Schneider Electric - TeSys islandLees verderTeSys island van Schneider Electric is de volgende generatie motorbesturing/vermogenssturing waarmee machines en apparatuur intelligenter, proactiever en diagnostisch worden. De integratie van TeSys island in besturingspanelen bespaart kostbare tijd en middelen en stelt paneelbouwers in staat om apparatuur sneller, tegen lagere kosten en met verbeterde functionaliteit te leveren.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
TIAP-SYSTEMLees verderIn deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
-
TIAP-ServiceLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.