text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Solide relatie uitgebreid met lucht


Lasbedrijf en machinebouwer Leenstra heeft voor de levering van elektrotechnische materialen al meer dan twintig jaar itsme als vaste partner. Dankzij een recent machinebouwproject is de relatie verbreed naar mechanische producten, in het bijzonder de pneumatiek van Festo. Dat betrof een machine voor de fabricage van betonnen elementen. Het maakt de samenwerking tussen Leenstra en itsme alleen maar meer solide.

Leenstra in Drachten (65 medewerkers) is specialist in het samenstellen en hand- en robotlassen van staalproducten voor sectoren als de automotive, bouw, offshore en recycling. Eigenaar is sinds 1990 VBI (Verenigde Bouwproducten Industrie), onderdeel van Consolis, een grote Europese onderneming gespecialiseerd in het maken van betonproducten. Leenstra voert ook eigen producten voor de bouw, te weten klemmen voor het veilig hijsen van betonplaten en valbeveiliging voor medewerkers die op hoogte werken. Tot slot is het bedrijf vanuit zijn historie met VBI en andere klanten nog altijd actief als machinebouwer voor de fabricage van elementen van gewapend beton. 
 

Elektrotechniek én pneumatiek

De Leenstra Casters maken betonnen elementen, met of zonder wapening, van maximaal 5,25 meter lang bij 1,25 meter breed en met een maximaal productgewicht van 2.500 kilo. De machines zijn gebaseerd op de methode van directe ontkisting. Ze kennen een hoge graad van automatisering voor het vullen van de mallen, het verdichten van het beton door te trillen, het afwerken, het laten drogen aan de lucht en tot slot het afvoeren van de uitgeharde elementen. Het zijn grote machines, van liefst 41 bij 15 meter, waardoor het loont om na tien of twintig jaar een ombouw uit te voeren, vertelt hoofdconstructeur Ronald Terpstra. Met goed onderhoud blijft het constructiewerk nog lang goed, terwijl het productiedeel inclusief besturing en aandrijftechniek met nieuwbouw weer op de laatste stand van de techniek kan worden gebracht. “Dat scheelt enorm in de kosten vergeleken met complete nieuwbouw, wat we ook doen.” Voor levering van de materialen bij dergelijke projecten werkte Leenstra altijd samen met itsme voor de elektrotechniek en met Festo voor de pneumatiek, inclusief de schakelkasten.

Vragen over Breemes's ontzorging?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!
 

“Over een aantal jaren zal de verhouding elektrotechniek-pneumatiek 50/50 zijn”


Toen vorig jaar met het project ‘Master Caster’ weer een ombouw op de rol stond, gaf Festo bij Leenstra echter aan geen kasten meer te kunnen leveren. Dat heeft alles te maken met de geleidelijke verschuiving van pneumatische naar elektrische aandrijving die zich breed in de industriële automatisering aandient, verklaart Terpstra. Accountmanager Arthur Cooke van itsme onderschrijft dat. “Wij zijn Festo-dealer en zien dat onze klanten steeds meer elektrische aandrijvingen gebruiken om bijvoorbeeld de bewegingen van cilinders aan te sturen. Want lucht is een duur medium. Ik verwacht dat over een aantal jaren de verhouding 50/50 zal zijn.”
 

Volledig ontzorgen

Vooralsnog heeft Leenstra echter nog steeds pneumatiek nodig, meldt Terpstra. “Voor het zware werk wordt elektrische aandrijving gebruikt; hydrauliek wordt niet toegepast, om vervuiling op de producten bij eventuele lekkage te voorkomen. Onze machines kennen echter de nodige hef-, til-, klem- en schuifbewegingen, van onder meer kleppen, die heel goed pneumatisch kunnen worden uitgevoerd. Voordelen daarvan zijn onder meer de lage kostprijs, de betrouwbaarheid, de reinheid en de eenvoudige besturing.” Voor de pneumatiek zijn aparte kasten nodig, die meebewegen met het machinedeel waar ze bij horen, zoals de vulmachine die over de mal heen en weer rijdt. Als de kasten met de beweging meegaan, is minder kwetsbaar leidingwerk nodig. Het vereenvoudigt de besturing en zorgt ervoor dat de pneumatiek in z’n eigen kasten onder ruige productieomstandigheden goed schoon en droog blijft.
 

“itsme heeft de kasten compleet afgebouwd geleverd”
 


De pneumatiekcomponenten kon Leenstra al meteen van itsme betrekken. Bleven over de schakelkasten, die het niet zelf wilde bouwen nu Festo zich had teruggetrokken. “Wij hebben daar zelf wel mensen voor, maar bij dergelijke omvangrijke projecten is het veel prettiger als een andere partij de kasten voorbereidt en bouwt. Dan kunnen wij ze meteen in de machine plaatsen en hoeven we alleen nog de slangen aan te sluiten. Daarover kwamen wij ook in gesprek met itsme. We hebben hun de schema’s geleverd en zij hebben gekeken welke oude componenten ze daadwerkelijk moesten vernieuwen. Vervolgens hebben ze de kasten compleet afgebouwd geleverd.” 
Voor het bouwen van de kasten deed itsme een beroep op een partner, vertelt Cooke. “Deze technisch dienstverlener heeft veel kennis van en ervaring met hydraulische, pneumatische en elektrische systemen en aandrijftechniek. Ze werken al geruime tijd met ons samen. De logistieke afhandeling van de componentenvoorziening, kastenbouw en aflevering bij de eindklant heeft itsme vanuit de afdeling Industrial Automation gecoördineerd. Zo hebben wij Leenstra voor de schakelkasten volledig ontzorgd. Overigens werken we met meerdere partners voor schakelkasten. Bij elk project maken we de afweging welke kastenbouwer of installateur daar het meest geschikt voor is.”
 

Samenwerkende disciplines

Het project ging vorig jaar zomer van start en werd begin dit jaar opgeleverd. Terpstra: “Het draait intussen naar tevredenheid van de klant. Dankzij de vernieuwingen die we op basis van eerdere ervaringen bij deze klant in de machine hebben aangebracht, zit er een stuk productie-optimalisatie in. De nieuwe aanvliegroute voor de pneumatische schakelkasten is ons goed bevallen. In het begintraject zijn we goed op de hoogte gehouden en hebben we telkens tekeningen uitgewisseld om elkaar op de hoogte te houden van de nieuwste versie. De kastenbouwer heeft volgens planning geleverd – niet te laat, maar ook niet te vroeg, want dan staat het bij ons maar in de weg.”
Cooke bevestigt: “Door het inzetten van de juiste technische kennis en de goede onderlinge relaties is dit project succesvol afgerond. Wij blijven investeren in de samenwerking met Leenstra, voor levering en advisering van elektrotechnische en mechanische materialen in onder meer de automatiserings- en verlichtingstechniek. Maar denk ook aan de automatiseringscursussen voor het technisch personeel. Voor in de toekomst blijven we de samenwerking met de verschillende itsme Solutions, partners en leveranciers opzoeken om Leenstra zo goed mogelijk te kunnen helpen en te ondersteunen bij alle technische en logistieke vraagstukken.”


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    08.11.2024
    Xeltis - Hart voor de zaak
    Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    08.11.2024
    Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktraining
    Van de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    08.11.2024
    Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doen
    De relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    08.11.2024
    Matco International - Veilige samenwerking
    Matco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    31.07.2024
    Festo - VTUX
    De VTUX zet nieuwe maatstaven op het gebied van materialen, modulariteit en communicatie. De opvolger van de beproefde CPV-, MPA-L-, MPA-S- en VTUG-series overtuigt door zijn hoge doorstroming. En met het communicatiesysteem AP-I en AP-A is VTUX het perfecte platform voor gedigitaliseerde productie!
    Lees verder
  • NEWS
    15.05.2024
    Festo - SFAM
    Doordat de SFAM een druk- én flowsensor in één is, hebben machines slechts één component nodig om meerdere waardes te meten. Door de meting van onder andere persluchtdruk, flow en consumptie, biedt de SFAM volledig inzicht in het persluchtsysteem. Dit inzicht is de eerste stap in een zuiniger, veiliger en duurzamer systeem.
    Lees verder
  • NEWS
    07.05.2024
    Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPI
    Bij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
    Lees verder
  • NEWS
    06.05.2022
    Heb ik dat voordeel nu laten liggen..?
    Vertrouwde componenten in een nieuwe machine? Vaak kan dat slimmer! Festo’s portfolio ontwikkelt zich jaarlijks met zo’n 700 nieuwe producten. Die innovatiekracht leent zich uitermate goed voor een lagere kostprijs. Met de itsme factory scan helpen we u graag met het vinden van slimme toepassingen die aansluiten bij de huidige aandachtspunten in de machinebouw.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    28.07.2023
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-UNIFIED UPDATE
    HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-SYSTEM
    In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder