PROFIBUS-INST
Werkmaatschappij
itsme
Certified PROFIBUS Installer
Type cursus
Netwerkdiagnose
Intro
De opleiding Certified PROFIBUS Installer richt zich volledig op technici die zich bezighouden met het installeren, bekabelen en testen van PROFIBUS DP/PA apparatuur.
Doelgroep
De opleiding Certified PROFIBUS Installer richt zich volledig op technici die zich bezighouden met het installeren, bekabelen en testen van PROFIBUS DP/PA apparatuur. Deze groep mensen is vaak de laatste schakel in een project en krijgt de meeste druk te verduren als bij oplevering, of gedurende haar life cycle de installatie niet goed functioneert.
De doelgroep voor deze opleidingen zijn personen die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van de installatie en/of de afname van de installatie. De onderstaande tabel geeft een weergave van de doelgroepen voor de Certified Installer opleiding.
- Installateurs
- Elektriciens
- Paneelbouwers
- Onderhoudsmensen
- Hardware gebaseerd
Voorkennis
Kennis van elektro en schakel- en besturingstechniek MBO-4.
Doelstelling
PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren.
Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd.
Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
De Installer opleiding duurt 2 dagen die zijn opgebouwd uit praktijksessies, theorie en een halve dag examen. Na de opleiding bent u direct in staat om PROFIBUS installaties te onderhouden en problemen op te lossen. U krijgt een sterke theoretische onderbouwing en u kan de nodige meetinstrumenten zoals ProfiTrace hanteren. Na het met goed gevolg doorlopen van het examen, mag de cursist zichzelf Certified PROFIBUS Installer noemen en wordt hij/zij internationaal geregistreerd.
Globale inhoud
De techniek van PROFIBUS
- Adressering
- Token passing
- Transmissiesnelheden
- DP en PA
MBP en PROFIBUS PA
- DP/PA koppelaars en links
- Topologie (maximale kabellengte, aftappingen)
- Kabelspecificaties
- Afsluitweerstanden
Basisprincipes transmissietechniek
- Impedantie, looptijden
- Demping, skin effect
- Reflecties
Meet- en testgereedschappen
- Handheld tools
- Oscilloscopen
- Analyzers
RS 485 en PROFIBUS DP
- De techniek van RS 485
- Signalering
- Kabelspecificaties, opbouw en soorten
- Topologie (maximale kabellengte, aftappingen)
- DB9 en M12 connector
- Afsluitweerstanden
- Repeaters en DP/DP koppelaars
Montage richtlijnen
- Uitsparingen met hoogspanningskabels
- Adereindhulzen
- Statische elektriciteit (ESD)
Aarding en afscherming
- Externe invloeden op de buskabel
- Beschermingstechnieken
- Aarding en afscherming tussen kasten
Praktische oefeningen
- Kabelspecificaties analyseren
- Kabels assembleren en testen
- Adressen instellen
- Protocolanalyse met de analyzer
- Signaalanalyse met de oscilloscoop
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
TIAP-SYSTEMLees verderIn deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
-
TIAP-ServiceLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoomLees verderEneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Eaton - Nieuwe generatie XV100 en XV300 HMI's cyber secureLees verderEaton maakt zijn XV100 en XV300 HMI-series klaar voor de toekomst en introduceert een nieuwe generatie XV-102, XV-303 en XV-313 touchpanels. Nieuw zijn de nog snellere processoren en een nieuw Linux-embedded besturingssysteem met geavanceerde cyber security. De vorm, montagefitting en functies blijven verder onveranderd.
-
OBO - WDK KabelkanalenLees verderDe WDK kabelkanalen van OBO Bettermann bieden een efficiënte en esthetische oplossing voor kabelbeheer in kantoren, industriële omgevingen en woningen. Dankzij het slimme ontwerp en de eenvoudige montage zorgen ze voor een veilige en overzichtelijke bekabeling.
-
News - Siemens - SIRIUS 8WD46 signaalzuilLees verderHoge systeembeschikbaarheid en efficiënte engineering met deze flexibele signaalzuil. Elk segment individueel configureerbaar. Siemens heeft haar portfolio van SIRIUS 8WD4 signaalzuilen verder uitgebreid met een nieuwe high-performance signaalzuil, die standaard elektronisch configureerbaarheid is. Waardoor hij bijzonder eenvoudig kan worden aangepast aan individuele toepassingswensen.
-
ABB - Machineveiligheid in 3 stappenLees verderMachineveiligheid is een cruciaal aspect in de industriële sector, waarbij het waarborgen van de veiligheid van de machine én de gebruiker voorop staat. Monitor, bestuur en verbind – in drie stappen naar maximale veiligheid én productie-efficiëntie.