PROFIBUS-INST
Werkmaatschappij
itsme
Certified PROFIBUS Installer
Type cursus
Netwerkdiagnose
Intro
De opleiding Certified PROFIBUS Installer richt zich volledig op technici die zich bezighouden met het installeren, bekabelen en testen van PROFIBUS DP/PA apparatuur.
Doelgroep
De opleiding Certified PROFIBUS Installer richt zich volledig op technici die zich bezighouden met het installeren, bekabelen en testen van PROFIBUS DP/PA apparatuur. Deze groep mensen is vaak de laatste schakel in een project en krijgt de meeste druk te verduren als bij oplevering, of gedurende haar life cycle de installatie niet goed functioneert.
De doelgroep voor deze opleidingen zijn personen die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van de installatie en/of de afname van de installatie. De onderstaande tabel geeft een weergave van de doelgroepen voor de Certified Installer opleiding.
- Installateurs
- Elektriciens
- Paneelbouwers
- Onderhoudsmensen
- Hardware gebaseerd
Voorkennis
Kennis van elektro en schakel- en besturingstechniek MBO-4.
Doelstelling
PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren.
Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd.
Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
De Installer opleiding duurt 2 dagen die zijn opgebouwd uit praktijksessies, theorie en een halve dag examen. Na de opleiding bent u direct in staat om PROFIBUS installaties te onderhouden en problemen op te lossen. U krijgt een sterke theoretische onderbouwing en u kan de nodige meetinstrumenten zoals ProfiTrace hanteren. Na het met goed gevolg doorlopen van het examen, mag de cursist zichzelf Certified PROFIBUS Installer noemen en wordt hij/zij internationaal geregistreerd.
Globale inhoud
De techniek van PROFIBUS
- Adressering
- Token passing
- Transmissiesnelheden
- DP en PA
MBP en PROFIBUS PA
- DP/PA koppelaars en links
- Topologie (maximale kabellengte, aftappingen)
- Kabelspecificaties
- Afsluitweerstanden
Basisprincipes transmissietechniek
- Impedantie, looptijden
- Demping, skin effect
- Reflecties
Meet- en testgereedschappen
- Handheld tools
- Oscilloscopen
- Analyzers
RS 485 en PROFIBUS DP
- De techniek van RS 485
- Signalering
- Kabelspecificaties, opbouw en soorten
- Topologie (maximale kabellengte, aftappingen)
- DB9 en M12 connector
- Afsluitweerstanden
- Repeaters en DP/DP koppelaars
Montage richtlijnen
- Uitsparingen met hoogspanningskabels
- Adereindhulzen
- Statische elektriciteit (ESD)
Aarding en afscherming
- Externe invloeden op de buskabel
- Beschermingstechnieken
- Aarding en afscherming tussen kasten
Praktische oefeningen
- Kabelspecificaties analyseren
- Kabels assembleren en testen
- Adressen instellen
- Protocolanalyse met de analyzer
- Signaalanalyse met de oscilloscoop
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
TIAP-SYSTEMLees verderIn deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
-
TIAP-ServiceLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Festo - PersluchtverzorgingLees verderVoor een maximale procesbetrouwbaarheid en een lange levensduur van jouw machines is een optimale persluchtverzorging essentieel. Als dealer van Festo helpen wij jou bij het kiezen van de juiste oplossingen voor een schone en efficiënte persluchttoevoer. Met het Festo-assortiment voorkom je storingen, minimaliseer je stilstand en verleng je de levensduur van uw pneumatische componenten.
-
Siemens - SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingenLees verderSIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen. Het SIMATIC WinCC Unified-systeem bestaat onder andere uit de SIMATIC WinCC Unified-visualisatiesoftware en de nieuwe SIMATIC HMI Unified Comfort Panels.
-
ABB - OHTVLees verderVoor toepassingen met hoge spanningen biedt ABB de hoogwaardige OTHV-lastscheiders voor 800 – 1000 VAC. De lastscheiders zijn essentieel voor de veiligheid en besturing van o.a. PV-systemen, energieopslag, marine en energieverdeelsystemen. Ze kenmerken zich door veiligheid, duurzaamheid, installatiegemak en veelzijdige toepassing.
-
Eaton - LED-Lineaire Armaturen voor Gevaarlijke Gebieden van CEAGLees verderVeilig, betrouwbaar en efficiënt – de CEAG ExLin-armaturen combineren geavanceerde LED-technologie met geoptimaliseerd thermisch beheer en een robuuste, beproefde behuizing. Dit zorgt voor een langere levensduur, zelfs in de meest extreme omgevingen. Goedgekeurd voor gebruik in Zone 1 en Zone 21 gevaarlijke gebieden, biedt de Crouse-Hinds ExLin-serie een aanzienlijke verbetering in levensduur, efficiëntie en prestaties. Bovendien zorgt het voor een aantrekkelijke terugverdientijd vergeleken met traditionele fluorescentielampen.