Sissing Noord - Frequentie van inbedrijfstelling
Sissing Noord in Leek (Groningen) is gespecialiseerd in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van ‘natte’ infrastructuur, zoals beweegbare bruggen, gemalen en sluizen. Voor de aandrijvingen van deze kunstwerken levert itsme de frequentieregelaars en, waar nodig, ook de technische kennis. Bij de projecten waar Sissing Noord deze kennis nodig heeft, biedt specialist itsme “een stukje ontzorging”.
Sissing Noord is al meer dan 25 jaar actief in de besturings- en installatietechniek voor beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties. De focus ligt voornamelijk op de ‘natte’ infrastructuur, waarbij betrouwbaarheid, veiligheid en snelheid sleutelwoorden zijn. Want een brug of sluis moet natuurlijk zo kort mogelijk ‘eruit liggen’. Het bedrijf doet over het algemeen projecten in Noord-Nederland, maar ook voor projecten in andere delen van het land weet men het te vinden. Zo was Sissing Noord afgelopen jaar onder meer betrokken bij de Roggebotbrug, een nieuwe brug tussen Kampen en Dronten, en de renovatie van de Berlagebrug, een rijksmonument in hartje Amsterdam.
Meer weten over inbedrijfsstelling door Breemes?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Stabiel en robuust
De grootste uitdaging bij onderhouds- en renovatieklussen is het verbinden van de oude techniek met de moderne techniek, vertelt hardware engineer Geert Spaan van Sissing Noord. “We doen onder meer projecten voor beweegbare bruggen die vijftien jaar of ouder zijn en aan onderhoud toe zijn. Dan moeten er soms oude componenten worden vervangen door modernere technieken. Een voorbeeld van oude techniek zie je bij aandrijvingen die eerder met spileindschakelaars werden geregeld en tegenwoordig moeten worden geregeld door elektronische encoders. Dat vergt nog wel eens wat creativiteit van hardware engineer, machinebouwer en leverancier. Ook frequentieregelaars moeten aan de huidige normen voldoen. Voor de benodigde componenten is itsme al jaren onze vaste partner.”
“Danfoss frequentieregelaars zijn populair in de wereld van beweegbare bruggen en sluizen”
Een andere uitdaging zit ’m in componenten die specialistische kennis vereisen voor onder meer de inbedrijfstelling. Een voorbeeld is de frequentieregelaar die de aandrijving van een beweegbare brug of sluis regelt. Spaan: “De ene keer gebruiken we frequentieregelaars die onze opdrachtgever voorschrijft en een andere keer worden bestaande regelaars hergebruikt. Vaak komen we Danfoss tegen, want die zijn populair in de wereld van beweegbare bruggen en sluizen. Ze zorgen voor een betrouwbare aandrijving van de motoren. Als er een storing is, zit die meestal niet in de frequentieregelaar, maar elders in de hardware of software.” De frequentieregelaars van Danfoss zijn heel stabiel en robuust, bevestigt productspecialist Kevin Valkestijn van itsme. “Standaard zijn ze net even overgedimensioneerd, waardoor ze niet snel tegen problemen aanlopen.” Op het gebied van de besturingstechniek is itsme certified partner voor frequentieregelaars van onder meer Siemens en Danfoss; het verzorgt daar ook trainingen in.
Eenvoudig hergebruik
In onderhoud en renovatie gaat het bij die robuuste Danfoss frequentieregelaars dan ook meestal niet om vervanging maar om uitbreiding, aldus Spaan. “Ze zijn dan nog niet versleten; we hoeven er alleen maar een aantal modules in te zetten om er weer de modernste techniek van te maken. Dat gaat bij Danfoss heel makkelijk.” Valkestijn: “Je stelt een parameter in en bij de volgende opstart herkent de regelaar de nieuwe modules en gaat ermee aan de slag.” Opdrachtgevers vragen steeds vaker om dit soort hergebruik, verklaart Spaan. De frequentieregelaars moeten dan wel weer aan de nieuwste eisen voldoen, onder meer wat betreft safety en de aansturing via internet, zegt Valkestijn. “Danfoss heeft daarvoor een ethernetkaart en ook een safetykaart. Die zorgt ervoor dat als je de noodstop indrukt, de aandrijving binnen zoveel seconden stilstaat en voert vervolgens ook een controle uit.”
“Het is fijn om iemand op locatie te hebben met kennis van inbedrijfstelling”
Veiligheid begint natuurlijk met een correcte inbedrijfname van de vernieuwde besturing na afronding van een project. Voor beweegbare bruggen doet Sissing Noord zo’n vijf projecten per jaar, dus inbedrijfstelling is geen dagelijks werk. Vanwege die lage frequentie roept het bedrijf de hulp van een specialist in. Dat is ook al jaren itsme, in de persoon van Valkestijn. “Wij werken veel vaker met die regelaars dan Sissing Noord, dat er misschien eens in de tien weken mee bezig is. Dat is niet regelmatig genoeg om bekend te blijven met zo’n regelaar.” Dus levert itsme Industrial Automation de kennis om een regelaar op locatie in te stellen. “Dat is specialistisch werk. Wanneer alles goed gaat, lijkt het makkelijk. Maar als het niet vlekkeloos verloopt, moet je gaan storingzoeken en misschien dieperliggende parameters goed instellen om te zorgen dat de regelaar de motor gaat aansturen zoals het hoort. Dan is het fijn om iemand op locatie te hebben die daar de kennis van heeft. Dat wij langskomen voor die inbedrijfstelling is vooral een stukje ontzorging. Dan zorg ik ook voor de juiste safety-instellingen, al moet een safety engineer daarvoor uiteindelijk tekenen. Voor de rest is itsme verantwoordelijk.”
Goed gedocumenteerd
De inbedrijfstelling verloopt altijd prima, zegt Spaan tot slot. “Dat doet itsme heel goed. Als we klaar zijn met een project, krijgen we vrij snel na de inbedrijfname alle documentatie en de instellingen toegeleverd. “Ook al hebben we itsme niet frequent nodig, de afhandeling gaat altijd snel en zonder problemen. We hoeven daar nooit achteraan.” De volgende klus staat alweer ingepland. itsme zal de inbedrijfstelling van een bestaande Danfoss frequentieregelaar bij de Havenbrug in Harlingen gaan verzorgen.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoomLees verderEneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Schneider Electric - Modicon Edge I/O NTSLees verderModicon Edge I/O NTS, het nieuwste IP20 distributed I/O-systeem van Schneider Electric, is meer dan alleen een Input/Output-systeem. Het systeem is ontworpen om machinebouwers, systeemintegratoren en industriële eindgebruikers te voorzien van de tools die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een digitale wereld die steeds meer wordt bepaald door data. De mogelijkheid van het systeem om gegevens samen te voegen en veilig te delen maakt slimmere besluitvorming en betere operationele prestaties mogelijk. Met open Ethernet-protocollen voor connectiviteit met een verscheidenheid aan apparaten en architecturen, OPC UA-technologie die veilige communicatie en interoperabiliteit mogelijk maakt, en hardware-geïntegreerde cyberbeveiliging, helpt Modicon Edge I/O NTS connectiviteit, prestaties, beschikbaarheid en verbeterde netwerkbeveiliging te garanderen. Het systeem voldoet bovendien aan de geldende cybersecurity-regelgeving. Dit stelt eindgebruikers in staat om veilig toegang te krijgen tot hun data en deze optimaal te gebruiken, wat de industriële efficiëntie, flexibiliteit, duurzaamheid en winstgevendheid verhoogt.
-
Eaton - Nieuwe generatie XV100 en XV300 HMI's cyber secureLees verderEaton maakt zijn XV100 en XV300 HMI-series klaar voor de toekomst en introduceert een nieuwe generatie XV-102, XV-303 en XV-313 touchpanels. Nieuw zijn de nog snellere processoren en een nieuw Linux-embedded besturingssysteem met geavanceerde cyber security. De vorm, montagefitting en functies blijven verder onveranderd.
-
OBO - WDK KabelkanalenLees verderDe WDK kabelkanalen van OBO Bettermann bieden een efficiënte en esthetische oplossing voor kabelbeheer in kantoren, industriële omgevingen en woningen. Dankzij het slimme ontwerp en de eenvoudige montage zorgen ze voor een veilige en overzichtelijke bekabeling.
-
News - Siemens - SIRIUS 8WD46 signaalzuilLees verderHoge systeembeschikbaarheid en efficiënte engineering met deze flexibele signaalzuil. Elk segment individueel configureerbaar. Siemens heeft haar portfolio van SIRIUS 8WD4 signaalzuilen verder uitgebreid met een nieuwe high-performance signaalzuil, die standaard elektronisch configureerbaarheid is. Waardoor hij bijzonder eenvoudig kan worden aangepast aan individuele toepassingswensen.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
TIAP-SYSTEMLees verderIn deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
-
TIAP-ServiceLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.