text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Sissing Noord - Frequentie van inbedrijfstelling

Sissing Noord in Leek (Groningen) is gespecialiseerd in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van ‘natte’ infrastructuur, zoals beweegbare bruggen, gemalen en sluizen. Voor de aandrijvingen van deze kunstwerken levert itsme de frequentieregelaars en, waar nodig, ook de technische kennis. Bij de projecten waar Sissing Noord deze kennis nodig heeft, biedt specialist itsme “een stukje ontzorging”.


Sissing Noord is al meer dan 25 jaar actief in de besturings- en installatietechniek voor beweegbare bruggen, sluizen, gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties. De focus ligt voornamelijk op de ‘natte’ infrastructuur, waarbij betrouwbaarheid, veiligheid en snelheid sleutelwoorden zijn. Want een brug of sluis moet natuurlijk zo kort mogelijk ‘eruit liggen’. Het bedrijf doet over het algemeen projecten in Noord-Nederland, maar ook voor projecten in andere delen van het land weet men het te vinden. Zo was Sissing Noord afgelopen jaar onder meer betrokken bij de Roggebotbrug, een nieuwe brug tussen Kampen en Dronten, en de renovatie van de Berlagebrug, een rijksmonument in hartje Amsterdam.

Meer weten over inbedrijfsstelling door Breemes?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!

Stabiel en robuust

De grootste uitdaging bij onderhouds- en renovatieklussen is het verbinden van de oude techniek met de moderne techniek, vertelt hardware engineer Geert Spaan van Sissing Noord. “We doen onder meer projecten voor beweegbare bruggen die vijftien jaar of ouder zijn en aan onderhoud toe zijn. Dan moeten er soms oude componenten worden vervangen door modernere technieken. Een voorbeeld van oude techniek zie je bij aandrijvingen die eerder met spileindschakelaars werden geregeld en tegenwoordig moeten worden geregeld door elektronische encoders. Dat vergt nog wel eens wat creativiteit van hardware engineer, machinebouwer en leverancier. Ook frequentieregelaars moeten aan de huidige normen voldoen. Voor de benodigde componenten is itsme al jaren onze vaste partner.”


“Danfoss frequentieregelaars zijn populair in de wereld van beweegbare bruggen en sluizen”

Een andere uitdaging zit ’m in componenten die specialistische kennis vereisen voor onder meer de inbedrijfstelling. Een voorbeeld is de frequentieregelaar die de aandrijving van een beweegbare brug of sluis regelt. Spaan: “De ene keer gebruiken we frequentieregelaars die onze opdrachtgever voorschrijft en een andere keer worden bestaande regelaars hergebruikt. Vaak komen we Danfoss tegen, want die zijn populair in de wereld van beweegbare bruggen en sluizen. Ze zorgen voor een betrouwbare aandrijving van de motoren. Als er een storing is, zit die meestal niet in de frequentieregelaar, maar elders in de hardware of software.” De frequentieregelaars van Danfoss zijn heel stabiel en robuust, bevestigt productspecialist Kevin Valkestijn van itsme. “Standaard zijn ze net even overgedimensioneerd, waardoor ze niet snel tegen problemen aanlopen.” Op het gebied van de besturingstechniek is itsme certified partner voor frequentieregelaars van onder meer Siemens en Danfoss; het verzorgt daar ook trainingen in.


Eenvoudig hergebruik

In onderhoud en renovatie gaat het bij die robuuste Danfoss frequentieregelaars dan ook meestal niet om vervanging maar om uitbreiding, aldus Spaan. “Ze zijn dan nog niet versleten; we hoeven er alleen maar een aantal modules in te zetten om er weer de modernste techniek van te maken. Dat gaat bij Danfoss heel makkelijk.” Valkestijn: “Je stelt een parameter in en bij de volgende opstart herkent de regelaar de nieuwe modules en gaat ermee aan de slag.” Opdrachtgevers vragen steeds vaker om dit soort hergebruik, verklaart Spaan. De frequentieregelaars moeten dan wel weer aan de nieuwste eisen voldoen, onder meer wat betreft safety en de aansturing via internet, zegt Valkestijn. “Danfoss heeft daarvoor een ethernetkaart en ook een safetykaart. Die zorgt ervoor dat als je de noodstop indrukt, de aandrijving binnen zoveel seconden stilstaat en voert vervolgens ook een controle uit.”

“Het is fijn om iemand op locatie te hebben met kennis van inbedrijfstelling”


Veiligheid begint natuurlijk met een correcte inbedrijfname van de vernieuwde besturing na afronding van een project. Voor beweegbare bruggen doet Sissing Noord zo’n vijf projecten per jaar, dus inbedrijfstelling is geen dagelijks werk. Vanwege die lage frequentie roept het bedrijf de hulp van een specialist in. Dat is ook al jaren itsme, in de persoon van Valkestijn. “Wij werken veel vaker met die regelaars dan Sissing Noord, dat er misschien eens in de tien weken mee bezig is. Dat is niet regelmatig genoeg om bekend te blijven met zo’n regelaar.” Dus levert itsme Industrial Automation de kennis om een regelaar op locatie in te stellen. “Dat is specialistisch werk. Wanneer alles goed gaat, lijkt het makkelijk. Maar als het niet vlekkeloos verloopt, moet je gaan storingzoeken en misschien dieperliggende parameters goed instellen om te zorgen dat de regelaar de motor gaat aansturen zoals het hoort. Dan is het fijn om iemand op locatie te hebben die daar de kennis van heeft. Dat wij langskomen voor die inbedrijfstelling is vooral een stukje ontzorging. Dan zorg ik ook voor de juiste safety-instellingen, al moet een safety engineer daarvoor uiteindelijk tekenen. Voor de rest is itsme verantwoordelijk.”


Goed gedocumenteerd

De inbedrijfstelling verloopt altijd prima, zegt Spaan tot slot. “Dat doet itsme heel goed. Als we klaar zijn met een project, krijgen we vrij snel na de inbedrijfname alle documentatie en de instellingen toegeleverd. “Ook al hebben we itsme niet frequent nodig, de afhandeling gaat altijd snel en zonder problemen. We hoeven daar nooit achteraan.” De volgende klus staat alweer ingepland. itsme zal de inbedrijfstelling van een bestaande Danfoss frequentieregelaar bij de Havenbrug in Harlingen gaan verzorgen.


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    03.10.2024
    Signaal 64 - Boon Edam - Toegang tot VMI en een groot assortiment
    Boon Edam, bekend van de draaideuren en toegangspoortjes, selecteerde vorig jaar itsme als hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Het grote assortiment en de VMI-oplossing (vendor managed inventory) voor de grijpvoorraad elektrotechnisch montagemateriaal gaven de doorslag. “Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    01.10.2024
    Connected Business - Vendor Managed Inventory
    De verbetermethode Lean onderscheidt acht verspillingscategorieën. Eén daarvan is ‘voorraad’. Te veel voorraad is niet goed, maar te weinig ook niet. Het hebben van voorraad zorgt namelijk ook voor het veilige gevoel van beschikbaarheid in tijden van onzekere interne planning en externe factoren die niet direct zijn te beïnvloeden. Omdat het optimaliseren van beschikbaarheid in het eigen bedrijf én in de toeleverketen vaak niet de kerncompetentie van onze klanten is, kan itsme de zorg van die optimalisering overnemen, bijvoorbeeld via de invoer en het beheer van zogenaamde Vendor Managed Inventory-systemen. Maar, hoe weet je of VMI inderdaad de juiste oplossing is? Ralph van Aartsen kan die cruciale vraag beantwoorden – aan de hand van vijf vragen. Hier zijn alvast zijn antwoorden op onze vragen over VMI.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    30.09.2024
    Bright Renewables - Van webinar tot concreet project voor predictive maintenance
    Onder de noemer ‘FastForward’ ondersteunt itsme productverbetering en procesversnelling, onder meer door klanten te informeren over tijdbesparende oplossingen en slimme technieken. Zo werd voorjaar 2023 een webinar over predictive maintenance georganiseerd in samenwerking met KIM Plus Delta, consultants voor asset- en maintenance-management. Deelname van Bright Renewables leidde tot een concreet project voor predictive maintenance van Bright’s groengasinstallaties.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    12.07.2024
    DigiFlow - Leven van de klant makkelijker maken
    Als technisch dienstverlener levert Breemes PLC’s, drives en andere materialen aan klanten. Klanten als industrieel automatiseerder Digi-Flow. Omzet is echter niet de ultieme indicator van een goede relatie, vinden beide partijen. Meedenken over oplossingen en het leveren van kennis zijn ook belangrijk. Uiteindelijk moet Breemes het leven van de klant makkelijker maken, vindt CEO Eric Decant van Digi-Flow. Digi-Flow in Antwerpen begeleidt industriële bedrijven in hun transformatie naar slimme industriële omgevingen met behulp van industriële automatisering en digitalisering. Het bedrijf ontstond in 2020 uit de verzelfstandiging van ESAS Automation. Solindus, het latere ESAS, werd na de oprichting in 2003 door Eric en Robert Decant uitgebouwd tot een onderneming met 2.000 medewerkers. Met Digi-Flow wilden ze terug naar het kleinschalige ondernemerschap. Nu is Eric Decant de CEO van het bedrijf, dat ruim dertig medewerkers telt. “Ik ben nog ambitieus, maar wil niet meer dat soort zware trajecten naar die schaalgrootte afleggen.” Inmiddels is hij zijn zoon aan het inwerken om het roer over te nemen. Daarmee is Digi-Flow een echt familiebedrijf, zoals ook is terug te vinden in de kernwaarden: co-creatie, langetermijnvisie, levenslang groeien en humaan.
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    04.10.2024
    Pilz - Veilig radarsysteem PSENradar
    Met het veilige radarsysteem PSENradar van Pilz kan veilige gebiedsbewaking in ruwe omgevingen nu ook voor andere toepassingen worden geïmplementeerd: Dankzij de uitgebreide gezichtsveldfuncties kunnen de radarsensoren eenvoudiger worden geïntegreerd in verschillende productieomgevingen.
    Lees verder
  • NEWS
    03.10.2024
    ABB - Orion2 Base lichtschermen
    Dat eersteklas veiligheid niet ten koste hoeft te gaan van de productiemogelijkheden, bewijst ABB met een breed programma machineveiligheidsoplossingen. De Orion2 Base lichtschermen zijn daar een goed voorbeeld van. Hiermee zijn openingen voor machinetoegang of materiaalaanvoer optimaal te beveiligen.
    Lees verder
  • NEWS
    01.10.2024
    ABB - Tmax XT5 en XT3
    De ABB Tmax XT5 en XT3 series zijn hoogwaardig ontworpen stroomonderbrekers die veiligheid en efficiëntie in elektri-sche installaties garanderen. De Tmax XT5 biedt geavanceerde bescherming tot 630A en is uitgerust met een breed scala aan functies, waaronder instelbare thermisch-magnetische en elektronische beveiligingen. Deze serie staat be-kend om zijn flexibiliteit en modulariteit, wat zorgt voor eenvoudige aanpassingen en uitbreidingen in uiteenlopende toepassingen, zoals industriële, commerciële en gebouwinstallaties.
    Lees verder
  • NEWS
    25.09.2024
    Schneider Electric - TeSys motorbeveiliging en -besturing
    De magneetschakelaar, ook wel elektromagnetische schakelaar of contactor genoemd, heeft een enorme invloed gehad op de industriële ontwikkeling in de afgelopen 100 jaar en is een fundamenteel onderdeel geworden van de moderne industriële infrastructuur. Van de ondersteuning van de eerste stappen in industriële automatisering tot de integratie in moderne, slimme fabrieken, heeft deze technologie bijgedragen aan veiligheid, efficiëntie, flexibiliteit en duurzaamheid in de productieomgeving. Vanaf de uitvinding van de baanbrekende BAR-contactor in 1924, de eerste magneetschakelaar ter wereld, tot TeSys island, een volledig digitaal en IoT-connected loadmanagementsysteem, de reis van TeSys wordt gekenmerkt door voortdurende innovatie.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    28.07.2023
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-UNIFIED UPDATE
    HMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-SYSTEM
    In deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
    Lees verder
  • TRAINING
    25.04.2022
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder