Bright Renewables - Van webinar tot concreet project voor predictive maintenance
Onder de noemer ‘FastForward’ ondersteunt itsme productverbetering en procesversnelling, onder meer door klanten te informeren over tijdbesparende oplossingen en slimme technieken. Zo werd voorjaar 2023 een webinar over predictive maintenance georganiseerd in samenwerking met KIM Plus Delta, consultants voor asset- en maintenance-management. Deelname van Bright Renewables leidde tot een concreet project voor predictive maintenance van Bright’s groengasinstallaties.
Bright Renewables in Enschede, onderdeel van de HoSt Group, levert biogasopwaarderingssystemen. Die zetten biogas – afkomstig van vergisting van onder meer voedselresten, landbouwproducten, dierlijke mest of zuiveringsslib – om naar groen gas door het methaangehalte te verhogen. HoSt bouwt de vergistingsinstallaties. Biogas bestaat 50/50 uit methaan (het belangrijkste bestanddeel van aardgas) en CO2, plus nog wat H2S (bekend van de rotte-eierenlucht) en vluchtige organische componenten. Opwaardering houdt in: scheiding van de verschillende fracties, onder meer met membraanfiltratie en met koolvaten die H2S afvangen.
Meer weten over Predictive Maintenance?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!
“Als consultant bij itsme ConnectedBusiness bezoek ik klanten en help ik om hun productie te verhogen en kosten en risico’s te verlagen door verbetering van inkoop- en voorraadprocessen. Voor de tijdige beschikbaarheid van benodigde producten zijn onze klanten afhankelijk van de hele supply chain. Als ergens bij één van de toeleveranciers van onze klanten een kink in de kabel komt, kan dat grote gevolgen hebben. Daarom is het van groot belang om onze zaken zo optimaal mogelijk samen in te richten: vandaar de naam itsme ConnectedBusiness. We kijken altijd welke stappen in het proces we eventueel kunnen automatiseren, maar – misschien nog wel belangrijker – vaak zijn er ook stappen die we kunnen elimineren. En we kijken vooral naar de workload in het proces omdat in veel gevallen tot 70% van die workload betrekking heeft op laagwaardige artikelen zoals bundelbanden, adereindhulzen, bouten, moeren, schroeven en dat soort zaken. Het inkoopproces voor die artikelen is net zo duur als dat voor hoogwaardige artikelen en dat geldt ook voor de kosten van het niet tijdig ter beschikking hebben. Als ze er niet zijn, kunnen ook goedkope artikelen uitgroeien tot grote kostenposten. Niet op factuur, maar wel heel erg duur. Dat is het moment waarop we samen met onze klanten een nieuw proces bedenken voor de beschikbaarheid van die artikelen. Daarbij bekijken we de hele supply chain, inclusief de verwerving en de voorraad, waarbij een VMI-oplossing een optie is.
Mensen efficiënter inzetten
Predictive maintenance (PdM) stond bij Bright al op de agenda, vertelt process engineer Vincent Kroeze. “Wij verzamelden veel data, zonder dat we daar al slim naar keken. Met die data wilden we meer doen. Daarom heb ik deelgenomen aan het webinar, om de basisbeginselen van PdM beter te begrijpen en de mogelijkheden te zien. Zo kwam ik in contact met Johan Koopman.” Koopman is consultant assetmanagement bij KIM Plus Delta en teamleider van Bredius Datalab, de verzelfstandigde tak voor data science ten behoeve van PdM. “Vincent kwam meteen met een concrete vraag over het voorspellen van de doorslag van koolvaten.”
Is de kool verzadigd met H2S, dan moet een koolvat worden gewisseld, legt Kroeze uit. “Daarvoor is één persoon een dag bezig op locatie. Het aantal handelingen, zoals doorspoelen en legen, is echter gering, dus onze servicemedewerker moet vooral wachten. Wij wilden dit gaan combineren met regulier onderhoud en daarvoor kunnen voorspellen wanneer zo’n koolwissel eraan komt, zodat we onze mensen veel efficiënter kunnen inzetten. Want de vraag naar biogasinstallaties is enorm gegroeid, maar onze serviceorganisatie groeit niet lineair mee omdat we niet voldoende monteurs kunnen werven.”
“Bright had al een goede businesscase, veel domeinkennis en historische data”
Nu was doorslag van koolvaten niet helemaal een black box, vervolgt Kroeze. “Daar hebben we wel gevoel voor gekregen. Het hangt bijvoorbeeld af van de biogaskwaliteit en die is heel locatie-afhankelijk, hoe de biovergister wordt bedreven. Nederlandse waterschappen bijvoorbeeld hebben vanuit waterzuivering een continue aanvoer van slib als voeding, met een stabiel H2S-gehalte, en over het algemeen ook een goede controle over het proces. Daar kunnen we doorslag al redelijk voorspellen, maar bij andere vergisters is dat nog niet zo.” Dus wilde hij met KIM Plus Delta de slag naar PdM maken.
Wat Koopman betreft was het een vliegende start. “Veel partijen willen met PdM aan de gang, maar vaak zien wij instapproblemen, op drie vlakken. Bright had het al wel goed voor elkaar. Ten eerste hadden ze een goede businesscase. In de markt zien we dat daar nog weinig over wordt nagedacht. Het is meer van: ‘O, we moeten iets met data.’ Ten tweede wist Vincent al heel veel van het gedrag van een koolvat, met genoeg domeinkennis om het naar een dataprobleem te vertalen. Als kers op de taart was er historische data, van het doorslaan van koolvaten, waarmee we een model zouden kunnen trainen.”
Materialeninkoop meenemen in voorspelling
Koopman pakte het aan vanuit zijn ingenieursachtergrond. “Bij data scientists zie ik nog wel eens dat ze gewoon de bulk aan data pakken en daar een model op loslaten. Ik vind domeinkennis ontzettend belangrijk, want die geeft context aan het op te zetten model. Dus mijn eerste vraag was: wat zijn de vergelijkingen van zo’n doorslagproces?” Aan de hand daarvan gingen Koopman en Kroeze op zoek naar functies met voorspellende waarde en bijbehorende variabelen, zoals concentraties van biogascomponenten, drukken, flows en temperaturen. Vanwege het cumulatieve karakter van de opbouw naar doorslag kwamen ze uit op integralen en een lineair regressiemodel met niet-lineaire componenten. Inmiddels zijn testen met een eerste model uitgevoerd, meldt Koopman. “De eerste resultaten zijn aardig, maar er zit wel een spreiding in; het moet nog een slagje beter kunnen.” Kroeze is er al tevreden over. “Als wij twee weken van tevoren weten dat die doorslag komt, kunnen we al veel flexibeler met de planning van onze mensen omgaan. Een spreiding van een paar dagen is voor ons heel werkbaar.”
“Als wij twee weken van tevoren weten dat die doorslag komt, is onderhoud al goed planbaar”
Accountmanager Bas Veneman van itsme ziet hier ook kansen. Voor nieuwbouw van installaties bij de HoSt Group – waaronder een locatie van HoSt in Polen – levert itsme vooral componenten aan toeleveranciers die modules bouwen. Aan HoSt zelf levert itsme voornamelijk spare parts voor de service-organisatie. “Aan de voorspelling van doorslag en daaraan gekoppeld onderhoud zou je inkoop van de benodigde materialen kunnen toevoegen. Als een doorslag wordt voorspeld voor over x weken, kan de inkoopbon alvast naar itsme. Wij kunnen de materialen dan precies op tijd aanleveren, bijvoorbeeld bij de betreffende locatie of bij de monteur thuis. We zijn met HoSt al in gesprek over de materialenlijst en hoe we daarvan de long tail ook goed kunnen oppakken.”
Kroeze is er blij mee. “Hoe harder ons bedrijf groeit (HoSt telt nu 500 medewerkers, red.), hoe harder dit nodig is. Tien jaar terug kende iedereen elkaar, nu kun je niet meer alles van alles weten. Drie jaar geleden deden we nog veel in Excel. Inmiddels hebben we een ERP-systeem geïmplementeerd en zijn we veel aan het digitaliseren.” HoSt kan ook niet meer van alle materialen zelf voorraad aanhouden, vult Veneman aan. “Dat kost te veel geld. Laten wij nou die voorraad wel hebben en materialen specifiek voor jullie op voorraad kunnen houden.” Het is dan ook geen gewaagde voorspelling dat de relatie tussen HoSt en itsme nog verder gaat groeien.
Toegankelijk en breed opgezet
En dat allemaal als uitvloeisel van een webinar. Koopman: “Wij doen zo wel vaker contacten op, maar niet vaak zo concreet als hier.” Veneman: “Mooi dat wij als itsme de connectie hebben kunnen leggen.” Kroeze: “Wij waren duidelijk op zoek en hadden een concrete vraag, maar kenden het veld niet. Dit webinar was toegankelijk en breed opgezet. Ook was het voor ons goed om inzicht te krijgen in Bredius’ PdM roadmap.”
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoomLees verderEneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
ABB - Machineveiligheid in 3 stappenLees verderMachineveiligheid is een cruciaal aspect in de industriële sector, waarbij het waarborgen van de veiligheid van de machine én de gebruiker voorop staat. Monitor, bestuur en verbind – in drie stappen naar maximale veiligheid én productie-efficiëntie.
-
Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in ContactblokkenLees verderHEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
-
Rittal - RiLineXLees verderRiLineX stelt nieuwe normen voor stroomverdeling en maakt jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van de energiesector. RiLineX is het nieuwe 60 mm railsysteemplatform voor stroomverdeling in industrie, gebouwen en infrastructuur – open, fabrikantneutraal en licentievrij.
-
Turck - Fluid+ vloeistofsensorenLees verderTurck’s Fluid+ vloeistofsensoren, zijn waarschijnlijk de meest uitgebreide sensoren op de markt voor het meten van druk, temperatuur, debiet en niveau. Deze technologie is ontwikkeld om alle vier variabelen op één platform te detecteren, zonder de beperkingen van eerdere generaties.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
TIAP-SYSTEMLees verderIn deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
-
TIAP-ServiceLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.