text.skipToContent text.skipToNavigation

Training – comfortabel buiten je comfortzone
 


Remia investeert in breed inzetbare medewerkers door interne én externe opleiding
 

De bedenker van de fritessaus heeft in zijn bijna honderdjarig bestaan het productgamma sterk uitgebreid en beschikt daarmee over een breed assortiment sauzen, dressings, frituurvet en margarines. Aan de technische dienst de uitdaging om het machinepark draaiende te houden, zodat er jaarlijks miljoenen producten van de band blijven rollen. Ook op het gebied van kennis gelooft Remia in ontwikkeling in de breedte. Een groep van zowel mechanische als elektrotechnische monteurs volgde onlangs de driedaagse training TIA Portal Systeem. itsme was te gast in het sauzenhart van Nederland, Den Dolder, om die kennis over te dragen. 
 

Procestechniek, vermogenselektronica, besturings- en installatietechniek, het komt allemaal samen bij het onderhoud van de 40 productielijnen. Daar komt nog de grote diversiteit aan producten bij met ieder hun eigen verpakking en procedé. Een margarine voor op brood kent nu eenmaal totaal andere bereidingsprocessen en verpakkingstechnieken dan een knijpfles ketchup. Voor Erik van Roode, coördinator Elektrotechnische Dienst Sausfabriek bij Remia, is het precies die afwisseling die hem al 22 jaar aan het bedrijf bindt. “Juist omdat we niet dagelijks hetzelfde doen, is het belangrijk dat we onze kennis up-to-date houden. En bovendien vind ik het belangrijk dat onze jongens allround zijn. Zo kunnen onze mechanische monteurs zelf een motor afkoppelen, zonder tussenkomst van een elektricien. Dat leren ze bij ons.”
 

De meeste mensen die nieuw binnenkomen op de technische dienst hebben een mechatronica-achtergrond, waarbij niet iedereen over een stuk basiskennis programmeren beschikt. Erik bracht samen met Marcel Steijger, training manager bij itsme Industrial Automation, de wensen en het aanvangsniveau van de cursisten in kaart. De SIMATIC TIA Portal Systeem training van itsme sloot het beste aan bij de behoeften van de groep, die zowel uit elektrotechnische als mechanische monteurs bestond. Tijdens de training maakten de deelnemers kennis met de belangrijkste functies binnen TIA Portal en gingen aan de slag met een aantal programmeeropdrachten, HMI en SCL. Tevens leerden ze werken met de diagnostische functies binnen TIA Portal.
 


Mechanisch en elektrisch komen samen
 

De cursisten werden meegenomen in het programmeren binnen Siemens TIA Portal. Met die kennis konden de elektriciens meteen na de cursus aan de slag. Erik vertelt: “Zij werken dagelijks aan de modificaties van lijnen. Binnenkort gaan we ook een nieuwe productielijn neerzetten. De machines die in die lijn komen, hebben elk hun eigen besturing, dus die moeten onderling wel communiceren. De vulmachines moeten bijvoorbeeld niet gaan draaien als daarachter een storing is bij de inpakmachine. Die I/O tussen de machines doen we zelf. We regelen ook de aansturing van de banen, bijvoorbeeld de juiste snelheid, zodat we niet teveel stuw krijgen bij de inpakmachines.”
​​​​​​​

Voor de mechanische monteurs was de training vooral bedoeld om wat meer vertrouwd te raken met een stuk elektrotechniek. “Onze mechanische jongens hebben geleerd hoe een PLC werkt. Ze hebben er nog niet zoveel mee te maken, maar in de toekomst is het de bedoeling dat ze kleine dingen zelf kunnen oppakken. We hebben veel meer mechanische monteurs dan elektriciens en ze hoeven nu niet meer voor elk klein dingetje een elektricien te bellen. Bovendien maakt dat het werk voor hen ook afwisselend en dus leuker. Op de nieuwe PLC’s zit ook een scherm, waarbij ze bepaalde storingen kunnen vinden, bijvoorbeeld als er een PROFINET-kabel stuk is. Zo kunnen ze vast wat voorwerk doen voor ze een elektricien bellen. Wat zeker ook belangrijk is, is dat iedereen zelfstandig programma’s kan uploaden of downloaden”, vertelt Erik niet zonder trots.  
 

Het verschil in achtergrond en aanvangsniveau was volgens itsme trainer en product specialist Industrial Automation Tim Ackermans prima te doen. “Iedereen begon aan dezelfde opdracht. De mensen die al verder waren, konden aan de slag met extra opdrachten, zodat ik meer aandacht kon schenken aan degenen die dat nodig hadden”, vertelt Tim. Zelf was Erik erg te spreken over de verdeling tussen theorie en praktijk. Hij vertelt: “Die theorie hoort er nu eenmaal bij, maar onze mechanische jongens doen liever iets met hun handen. Tim liet al vrij snel wat zien op de PLC en dat hield de aandacht vast. Is het alleen maar theorie, dan houd je nooit een halve dag iedereen erbij. Op termijn wil ik qua training met SCL aan de gang. Met die programmeertaal heeft onze elektrotechnische dienst nog niet zoveel ervaring. Dan kunnen we diepte in met programmeren.” 
 

Laagdrempeligheid belangrijk​​​​​​​


Tim en zijn collega-productspecialisten staan niet alleen voor de klas als trainer, maar geven ook technische ondersteuning. Klanten raadplegen hen met diverse vragen over bijvoorbeeld aandrijvingen of PLC-systemen, gemaakt in Siemens TIA Portal. Daardoor hebben ze een sterke connectie met de praktijk en weten ze wat er speelt bij hun klanten en waar ze behoefte aan hebben. ​​​​​​​
 

“Als je belt met technical support, krijg je een uitleg in normaal Nederlands"

​​​​​

Juist die laagdrempeligheid is belangrijk voor het team van Remia, vertelt Erik. “Als je belt met technical support, krijg je een uitleg in normaal Nederlands, zonder dat mijn monteurs met allerlei termen en softwareversies om de oren worden geslagen. Iedereen is heel vriendelijk en er wordt ook nog weleens gelachen. Ik vind dat belangrijk, want dat maakt dat mijn jongens ook geen drempel voelen om te bellen en vervolgens drie uur met een lijn stilstaan.” 
 


 

In 1925 opgericht, is De Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort, beter bekend als Remia, inmiddels uitgegroeid tot toonaangevende sauzen- en margarinefabrikant in Nederland. Een team van meer dan 400 medewerkers werkt vanuit Den Dolder aan de productie van een breed assortiment sauzen, dressings, frituurvetten en margarines.
​​​​​​​

Remia mag zich de uitvinder van de fritessaus noemen en introduceerde als eerste vloeibare margarine voor bakken en braden, een van hun grootste innovaties. Bedrijven die Remia in de loop der jaren heeft overgenomen ter versteviging van zijn marktpositie zijn onder andere Van Dijk Lopik (Gouda’s Glorie), De Marne (marktleider mosterd) en Yil’driz (bekend van de knoflooksaus en vloeibare sambalsaus). 


 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Pneumatische re-engineering
Onze re-engineering van uw pneumatische installatie begint met een inventarisatie. Daarbij kijken we allereerst naar de compressor. Vervolgens worden ook het leidingnetwerk, de koppelingen en de slangen die nodig zijn voor het aansturen van de pneumatische componenten gecontroleerd. Wanneer bepaalde componenten door nieuwe versies moeten worden vervangen, wordt dit in de rapportage vermeld.
lees hier verder
Webplatform
Het webplatform van Breemes biedt een e-catalogus met meer dan 2 miljoen producten voor industrie en machinebouw. Maar u zult ook veel op maat gemaakte functionaliteiten vinden voor uw dagelijkse werk, zoals: duidelijke overzichten van uw bestellingen, leveringen, facturen en zelfs offertes. Hierdoor kunt u uw huidige status op elk gewenst moment en 24 uur per dag bekijken. Altijd in realtime!
Lees hier verder
Marktcheck en inkoop
Werkt uw team de klok rond om de uitdagingen van de dagelijkse productie op te lossen? Heeft u de tijd om voor de nieuwste technologische ontwikkelingen en trends te zorgen? Dit is precies de kern van uw taakomschrijving voor onze technici en ingenieurs. Vanwege ons brede scala aan leveranciers en producten investeren ze een groot deel van hun tijd in het up-to-date houden van de nieuwste technologie. Hoewel het soms een nieuwe interface is die wordt aangeboden voor ייn specifieke motor, is een andere keer het een firmware-update die nieuwe functionaliteiten ontgrendelt die kunnen worden gebruikt in meerdere projecten.
Lees hier verder
Parametrisering
Tegenwoordig zijn hardware en software twee componenten van een eenheid die niet langer van elkaar kunnen worden gescheiden. Als gevolg hiervan is het niet langer voldoende om de fysieke wereld in de gaten te houden. Na het correct bekabelen en aansluiten van een component begint het afstemmen. Alleen de juiste instellingen in de software halen het meeste uit de systemen.
Lees hier verder