Voor elk probleem een oplossing
Automatiseringsexpert Elenco is breed inzetbaar
De verhuizing naar een nieuw pand in Genk twee jaar terug viel zo ongeveer samen met de groeispurt die het bedrijf doormaakte op het gebied van camera-inspecties. En dat is nog maar een fractie van de vele markten die deze atypische installateur bedient. Het is juist die grote diversiteit aan projecten waardoor Elenco de voorkeur geeft aan de belevering van elektrotechnische componenten door vaste partner itsme Breemes.
Geen enkel project is hetzelfde en dat biedt elke keer weer een nieuwe drijfveer om alles tot een goed einde te brengen, vat Thomas Richard de uitdaging in zijn werk bij Elenco samen. Met zijn vader en medezaakvoerder Johan Richard is hij in 2011 begonnen als industrieel automatiseerder. Hun specialisatie zetten ze in om machines tot leven te wekken, waarbij Thomas het softwaregedeelte voor zijn rekening neemt en Johan zich toelegt op de elektrische engineering. En veelzijdig zijn ze, want het bedrijf heeft zelf ook de expertise in huis om mechanica van machines te ontwikkelen. Daarnaast kan het worden ingezet om verschillende partijen samen te brengen om grote automatiseringsprojecten tot een goed einde te brengen. Dat alles doen ze samen met een team van acht medewerkers.
Ondersteuning bij merkenselectie
Onlangs nog hebben ze de elektrificatie verzorgd van een koeltoren. Het betrof een groot project bij een wereldwijde producent van roestvrij staal, waar een nieuwe productielijn geplaatst werd. Tijdens het productieproces komt er veel warmte vrij; de warmte die in dat proces niet gerecupereerd kan worden, wordt naar een koeltoren geleid, waardoor er echter wel een stevige externe koeltoren noodzakelijk is. Elenco verzorgde het gehele elektrische gedeelte ervan, van het bouwen van de vermogensborden, de aansturing van de pompen en ventilatoren tot het ontwerpen van een PLC die de nodige kleppen en frequentieregelaars aanstuurt. Uiteraard diende deze ook van software voorzien te worden.
Steven Claes schoof bij Elenco aan als technisch afgevaardigde bij itsme Breemes, vaste partner van Elenco voor de toelevering van elektrotechnische materialen. “Siemens was een vereiste van de eindklant, omdat het merk sterk is in automatisering. Voor de kastenbouw hebben we naar diverse aanbieders gekeken. Rittal kon technisch de beste invulling geven aan de wensen van de eindklant, door het railkoper wat zij in hun kasten gebruiken en omdat ze grote deelborden kunnen leveren”, vertelt Steven. Zowel Rittal als Siemens werden direct betrokken bij de gesprekken om tot de beste oplossingen te komen; itsme Breemes sloot de cirkel zodat het de juiste componenten, informatie en aanbiedingen op het juiste moment aan Elenco kon leveren.
“itsme Breemes heeft ons veel werk uit handen genomen door de juiste vermogensborden te selecteren”
Thomas legt uit dat itsme Breemes het uitzoekwerk op zich nam, zodat zij zich konden focussen op het automatiseringsgedeelte. “Het selecteren van de juiste vermogensborden, zeker met deze afmetingen, is niet iets wat we dagelijks doen. Je praat toch al gauw over een kastenrij van 15 meter. itsme Breemes heeft ons veel werk uit handen genomen door de geschikte vermogensborden te selecteren. Ze hebben in de voorbereidingsfase ook samen met Rittal en Siemens geholpen met alles in kaart te brengen, zodat we tot een correcte offerte richting onze klant konden komen. Bovendien bouw je de elektrische artikelen tot een geïntegreerd geheel en daar horen bepaalde accessoires bij. Bijvoorbeeld het juiste hulpcontact bij een bepaald type werkschakelaar, dat vergt behoorlijk wat uitzoekwerk. Zeker als je die materialen voor het eerst toepast. Daar hebben ze ons echt goed bij geholpen.”
“Met onze automatiseringsoplossingen verhoog je de efficiëntie van je bedrijf”
De kasten staan inmiddels bij de klant, waar Elenco aan de bekabeling werkt. Afhankelijk van de andere betrokken partijen zal de koeltoren na een uitgebreide testfase in bedrijf kunnen worden gesteld.
In de tussentijd staat Elenco overigens niet stil. Zo heeft het bedrijf zijn pijlen sinds enkele jaren gericht op camera-inspectie. Met speciale technieken worden camera’s geprogrammeerd om bijvoorbeeld de afmetingen van producten te controleren of om te checken dat de vervaldatum van een product correct leesbaar is. Ook het aansturen van een robot door middel van de feedback van een camera behoort tot de mogelijkheden.
Het blijkt een sterke groeimarkt te zijn, te meer omdat het de kwaliteit van het eindproduct bevordert en daar door bedrijven steeds meer waarde aan wordt gehecht. Op het gebied van programmeren en PLC’s hebben ze bij Elenco alle expertise zelf aan boord. Voor technische ondersteuning op het gebied van producten maken ze echter graag gebruik van itsme Breemes. “Is er iets verouderd, dan adviseren we bijvoorbeeld welke vervangende onderdelen het beste passen bij een bepaalde configuratie”, bevestigt Steven.
Minder fysieke belasting, meer efficiëntie
Dat geldt ook voor een andere specialistische richting waarin het bedrijf zich begeeft: de markt voor roboticatoepassingen. “We werken hard aan een plug-and-play PalCobot. Zo’n collaboratieve robot tilt dozen van een transportband en zet die op pallets. Tegelijkertijd kunnen er mensen in dezelfde ruimte werken, zonder dat er een volledig hekwerk om de cobot hoeft te staan”, zegt Thomas. “Bovendien zijn diezelfde PalCobots verplaatsbaar en dat geeft een enorme flexibiliteit. Fysiek belastende taken kunnen zo geautomatiseerd worden en het personeel dat daardoor vrijkomt, kan ingezet worden op andere zaken. Daarmee verhoog je de efficiëntie van je bedrijf”, zegt hij en dat is uiteindelijk toch wel een van de doelstellingen van automatisering.
Ook intern automatiseren |