text.skipToContent text.skipToNavigation

Know-how!


Chemiewerk Bad Koestritz garandeert zakelijk voordeel door gerichte professionele ontwikkeling

Een bedrijf dat één van de oudste in zijn sector is, moet zijn flexibiliteit voortdurend kunnen bewijzen. In het voorbeeld van Chemiewerk Bad Koestritz garandeert dit door een samenspel van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van flexibele fabrieksengineering en automatisering. Daarnaast benut het consequent de professionele opleidingsmogelijkheden.

In Duitsland zijn 90 procent van de bedrijven in de chemische industrie MKB-bedrijven. Wat deze ongeveer 2000 bedrijven gemeen hebben, is het feit dat ze hun producten niet op wereldschaal vervaardigen, zoals de grote bedrijven. Ze hebben echter net zoveel intensieve concurrentie als het gaat om specialistische producten. Hun antwoord hierop is het op bijna dagelijkse basis ontwikkelen van nieuwe producten en formules en het inspelen op de behoeften van gespecialiseerde klanten.
 

“Om het beste uit de inbouwapparatuur te halen, trainen we onze medewerkers doelgericht”

​​​​​​

In het geval van Chemiewerk Bad Koestritz, een van de oudste actieve chemische producenten in Duitsland, liggen de belangrijkste specialiteiten in drie productgroepen: kiezelzuur, zwavelverbindingen en moleculaire zeven. Een team van chemici en laboranten voert in elk van deze drie productgebieden onderzoek uit om nieuwe formules en producteigenschappen te creëren. De resultaten zijn bijvoorbeeld de vervaardiging van zeoliet moleculaire zeven als een hydrofiel granulaat of compacte vormen zonder bindmiddelen. Parameters zoals de grootte van de poriën en de oppervlakte-eigenschappen kunnen individueel voor de gebruiker worden ingesteld.

Ook op het gebied van kiezelzuur, silicasol-producten en silicagels zijn de specifieke eisen van de klant van het grootste belang. Hier stellen de chemici in het laboratorium en later ook de operators van de fabriek in de productie, de productparameters zoals poriënvolumes, deeltjesgrootteverdeling en pH-waarden precies voor het specifieke toepassingsgeval vast.


Klanten uit bijna alle sectoren

De klantenstructuur is net zo gevarieerd als de formuleringen. Of het nu gaat om de eiwitstabilisatie van bier, antiblokkeerapparatuur in de plasticfilmproductie of antiklontermiddelen voor poeders en vaste stoffen voor bijvoorbeeld kiezelzuur: de lijst van afnemers is lang en strekt zich met betrekking tot de zwavelverbindingen uit tot de voedsel-, hout-, olie- en gasindustrie. Dit brede spectrum betekent dat de eisen voor flexibiliteit ook in de productiesector extreem hoog zijn.

“We zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen en uitbreiden van nieuwe productielijnen om te voldoen aan de eisen die onze klanten stellen aan de chemische en fysieke eigenschappen van onze producten”, legt Marko Bräutigam uit met betrekking tot de uitdagingen. Hij is hoofd Meet- en Regeltechniek bij Chemiewerk Bad Koestritz en is verantwoordelijk voor de automatisering van de lijnen in overeenstemming met de toenemende eisen.

En deze taak is alles behalve saai: “We zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze processen te verbeteren. Enerzijds nemen we nieuwe producten uit het laboratorium en passen deze aan om te voldoen aan de productiebenchmark. Dit vereist het opnieuw ontwikkelen van bestaande systemen of zelfs de ontwikkeling van nieuwe processen. Aan de andere kant zet iedereen in het team zich volledig in om de bestaande processen voortdurend te verbeteren.”


Geautomatiseerde systemen ondanks veranderende producteigenschappen

Momenteel zijn er negen verschillende productielijnen in de fabriek, waarop een enorm aantal verschillende producten geproduceerd worden. “Wanneer we de systemen aanpassen, om bijvoorbeeld de vereiste gietdichtheid, korrelgrootte of nieuwe oppervlakte-eigenschappen te genereren, hebben we ook te maken met de selectie en inkoop van de systeemtechniek en de complete planning van de elektrotechniek van sensor tot motor. De geautomatiseerde systemen moeten ook werken als ze zijn aangepast aan het betreffende product. Het is echter ook belangrijk dat we bij elke verandering die we doorvoeren, de werkplek van de individuele fabrieksoperator proberen te optimaliseren”, zegt Bräutigam. In een tijd van toenemende druk om te innoveren en snel innovaties door te voeren, kunnen deze uitdagingen niet alleen door interne veranderingen worden opgelost.

Zowel bij de bouw als bij de exploitatie worden steeds weer specifieke dienstverleners gekozen om vitale specialistische kennis in te zetten. “Laten we eens kijken naar de kwestie van de aandrijvingen: een van de belangrijkste onderdelen van de productie. Voor ons is het werken met energiebesparende frequentiegestuurde motoren al jaren de standaard. De inbedrijfstelling en het onderhoud van deze machines worden echter steeds complexer. Om het beste uit de inbouwapparatuur te halen, trainen we onze medewerkers die hiermee omgaan op een zeer doelgerichte manier”, zegt Bräutigam. 
​​​​​​​

“Onze medewerkers profiteren met deze opleidingen van een uitwisseling van ideeën buiten het bedrijf”


Hij koos voor itsme Schultz+Erbse als partner voor deze training Onder de vlag van itsme Industrial Automation, biedt de leverancier voor de elektrotechnische en mechanische behoeften van de industrie meer dan 65 opleidingen en gespecialiseerde workshops aan, evenals een technische supportdesk en adviesdiensten. Het trainingsaanbod in Duitsland omvat klantspecifieke interne trainingen, evenals training met applicaties en producten van geselecteerde fabrikanten. Op het gebied van de aandrijftechniek is er momenteel een speciale focus op motoren en frequentieomvormers van ABB. De experts van itsme staan dus niet alleen in contact met de klant als onderdeel van projecten en adviesdiensten of technische ondersteuning, maar ook in het klaslokaal Hier zijn cursussen zoals “Basis frequentieomvormer aandrijftechniek (ABB)”, “Geavanceerde frequentieomvormer aandrijftechniek (ABB)” en de “ABB ACSX80/X50-workshop”, interessant voor gebruikers, en met name voor Marko Bräutigam


​​​​​​​Bevordering van diepgaande kennis van de gebruikte technologie

Afhankelijk van de productgroepen en de fabrikanten, alsmede van de eventuele klantspecifieke eisen, ontwerpen de technische experts van itsme Industrial Automation workshops en trainingen over verschillende onderwerpen op het gebied van industriële automatisering. De cursussen over ABB-aandrijftechniek worden voornamelijk ontworpen en geïmplementeerd door de technisch adviseurs Martin Franz en Felix Hollstein, in samenwerking met de fabrikant ABB.   Add new note here.    Het doel is in de eerste plaats om zelfs de deelnemers met zeer weinig voorkennis op het gebied van elektrotechniek te voorzien van basiskennis over elektrische machines en frequentieomvormers. Het ontwerp en de functie van een frequentieomvormer en de parametrering ervan, worden in de cursus grondig behandeld. Ook onderwerpen als EMC-problemen worden besproken. “Het is ons doel dat cursisten de correlaties begrijpen en de impact van bepaalde veranderingen beter identificeren”, legt Hollstein uit met betrekking tot het concept. Het team begint met de bouw- en bedrijfsmodus, het gedrag tijdens de werking en de verschillende constructietypes van asynchrone motoren en frequentieomvormers.

​​​​​​​In het praktijkgedeelte van de cursus werken de deelnemers aan de parametrering van de omvormers en hun opstelling met behulp van de software van ABB. “Nieuwe functies, zoals monitoring voor het oplossen van problemen met frequentieomvormers van ABB, worden door de deelnemers goed ontvangen en er wordt intensief aan gewerkt in het praktijkgedeelte. En met ons kunnen de deelnemers de demo-apparatuur tot het uiterste drijven, wat normaal gesproken niet mogelijk is als men werkt met complexe systemen,” zegt Hollstein.


Optimaal gebruik maken van moderne apparatuur

“De eisen worden steeds complexer – ook met betrekking tot de instelmogelijkheden voor het aggregaat. Apparatuur verandert en daarmee ook de instelmogelijkheden. Tegelijkertijd willen we het maximale rendement uit onze moderne apparatuur halen.
We hebben daarom besloten om alleen motoren en frequentieomvormers van ABB te gebruiken, om de complexiteit zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd hebben we in itsme Schultz+Erbse een systeempartner gevonden die met ons kan meedenken over de nieuwste ontwikkelingen”, zegt Bräutigam over de beslissing om samen te werken met itsme Schultz+Erbse.

De wens om voorop te blijven lopen, gecombineerd met de noodzaak om nieuwe medewerkers bij Chemiewerk Bad Koestritz op te leiden, zorgen ervoor dat medewerkers van Bräutigam regelmatig op de trainingssessies en het professionele ontwikkelingscentrum aanwezig zijn.
“In feite zijn deze opleidingen ook een welkome gelegenheid voor onze medewerkers, om te profiteren van een uitwisseling van ideeën buiten het bedrijf en om nieuwe ideeën naar ons terug te koppelen – een toegevoegde waarde voor elke industriële elektricien”, voegt hij toe.
Een traditie die de komende jaren niet zal worden veranderd, vanwege “wat we onlangs op de beurs zagen: nieuwe functies zoals bewaking op afstand en cloudoplossingen die tijdig veranderingen in de motor en de frequentieomvormer identificeren, in de zin van voorspellend onderhoud. We willen deze functies zo snel mogelijk implementeren in onze hele bedrijfsvoering.”

​​​​​Chemiewerk Bad Koestritz

De directe voorganger van het huidige Chemiewerk Bad Koestritz dateert uit 1831, toen de mineraloog Karl Christian Friedrich Glenck een pekelbron in de buurt van Pohlitz ontdekte en de zoutmijn Heinrichshall opende. 18 jaar later werd deze zoutmijn uitgebreid met een fabriek die nu nog steeds actief is op de huidige markt. Momenteel worden er verschillende specialiteiten in batch- en semi-continue processen vervaardigd in drie productlijnen. De producten worden aangevoerd via een tankwagen, via IBC-containers of in grote zakken voor het vullen van de tanks. Door de verschillende vloeistofstromen die variëren van cycli over lange afstanden tot grote hoogteverschillen, zorgen snelheidsregelende motoren voor het overgrote deel van de aandrijvingen en vormen ze een belangrijk onderdeel van de automatisering.​​​​​​​

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Technische Support Desk
Maak kennis met onze Technical Support Desk. Hier werken productspecialisten. Echte techneuten, met diepgaande kennis van leveranciers, industrieën en toepassingen. Ze zijn ervaren, geven onze trainingen en kennen de praktische uitdagingen van machinefabrikanten en industriële eindgebruikers. En naast dat alles: ze zijn er voor u. Klaar om uw vragen te beantwoorden. Of u direct te helpen wanneer de situatie daarom vraagt.
lees hier verder
Engineering support
itsme Industrial Automation kent uw wereld. Dat stellen we niet alleen, dat laten we ook zien. Wanneer we bij u langskomen wachten we niet af, maaritsme Industrial Automation kent uw wereld. Dat stellen we niet alleen, dat laten we ook zien. Wanneer we bij u langskomen wachten we niet af, maar ondernemen we actie en gaan we voor u aan de slag. Dat proactieve typeert ons. En hoe dat uitpakt, blijkt onder meer uit onze diensten voor engineering support.
lees hier verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: