Festo focus: OVEL vacuümgenerator: best of both worlds
Communicatie via IO-Link
De nieuwe compacte vacuüm generator OVEL van Festo is ontwikkeld voor het efficiënt en decentraal opwekken van vacuüm. Door de modulaire opbouw is hij nauwkeurig af te stemmen op de specifieke applicatie. Bovendien beschikt de lichtgewicht generator over een analoge druksensor waarvan de waarden met behulp van een SCDN signaalomzetter zichtbaar zijn te maken. Tevens zijn de analoge signalen via IO-Link, gedigitaliseerd, naar een bovenliggende besturing door te sturen.
Wanneer vacuüm gebruiken?
Als mechanische en handmatige grijpmethodes praktisch niet mogelijk zijn en het oppakken met een zuignap de eenvoudigste oplossing is. Daarnaast voor het fixeren van producten, het wegzuigen van dampen en het uitvoeren van lektesten.
Eenvoudig opwekken van vacuüm.
Vacuüm kan eenvoudig opgewekt worden door perslucht door een klein gaatje te leiden en daarna in een grotere buis weg te laten stromen. Door de ontstane hoge snelheid neemt de restlucht zoveel omgevingslucht mee dat er een onderdruk ontstaat. Dit effect wordt het Venturi-principe genoemd.
Voordelen
- Flexibele aansturing
- Hoog vacuüm bereik bij geringe volumestroom
- Geen slijtage of onderhoud
- Lage aanschafprijs, economisch gebruik
- Compact en lichtgewicht opbouw
Keuzes in types generatoren
Twee belangrijke selectiecriteria bij de keuze van een vacuümgenerator:- Benodigde onderdruk:
- Type generator H. Lekvrij zuignapcontact. Is het materiaal niet poreus, kies dan een ‘H-generator’. De doorstroom is minder, maar omdat er geen lek optreedt haalt deze nagenoeg direct zijn maximum
- Type generator L. Is er sprake van poreus materiaal of kan de zuignap niet goed op het oppervlak aansluiten, kies dan een L. Door de grote luchtverplaatsing is de ejector snel effectief. Wanneer de ejector meer kracht moet leveren door lekkage, heeft het proces daar geen last van.
- Ejectordiameter.
- Kies de ejector die bij de toepassing past. Is de ejector te klein, dan kost het meer tijd om het gewenste vacuüm te bereiken (evacuatietijd). Is de ejector te groot, dan loopt het luchtverbruik onnodig op. Het volume achter de ejector is maatgevend, evenals de slangdiameter en de lengte van de zuignap.
Webinar
In het door Festo gegeven webinar (mei 2020) wordt verder ingegaan op vacuüm techniek. Aan de orde komen: applicaties en toepassingen, selectie van zuignappen, productfamilie van generatoren en diverse sensoren.
Het webinar is in de Nederlandse taal en duurt 33:39min.
Whitepaper
In deze link vindt u het uitgebreide kennis document ‘Basic principles of vacuum technology’ waar in 54 pagina’s alle zaken aan de orde komen van de vacuümtechniek.
Nieuwe serie vacuümgenerator OVEL
Festo ontwikkelde al eerder een eenvoudige, lowcost vacuümgenerator (VN) zonder veel extra functionaliteit én een zeer geavanceerd exemplaar (OVEM) waar de perslucht via een regelkring automatisch wordt in- en uitgeschakeld. Met de OVEL introduceert Festo nu een innovatie waarbij de gebruiker profiteert van de eenvoud en lage kosten van de VN terwijl het tóch mogelijk is om via IO-Link te communiceren en het vacuümniveau via een display (SCDN) uit te lezen.
Kenmerkend voor de OVEL vacuüm generatoren zijn verder de twee 2/2 ventielen waarmee de gebruiker het vacuüm respectievelijk kan in- en uitschakelen en een afblaaspuls geven. Dit type ventiel maakt het bovendien mogelijk een vacuüm te creëren, vast te houden en vervolgens de generator af te schakelen.
IO Link
Het communicatieprotocol IO-Link wint nog steeds aan populariteit. Festo weet dit al lang en voert veel van haar innovaties uit met de mogelijkheid om via IO-Link te communiceren. De vacuüm generator OVEL kan hierdoor onder andere de gegevens uitlezen van maximaal twee analoge sensoren. Bijvoorbeeld een vacuümsensor (druksensor) en een sensor die de status van de generator aangeeft (aan of uit). De data zijn vervolgens door te sturen naar een bovenliggende besturing of PLC en daar te gebruiken voor aansturing van de generator.Via IO-Link is de vacuüm generator verder eenvoudig te parametreren en in bedrijf te stellen. Door de seriële dataoverdracht kan de OVEL bovendien gegevens versturen die onder meer het onderhoud en storingsanalyse vereenvoudigen.
Toepassingen
De OVEL vacuümgenerator is bij uitstek geschikt voor het assembleren en testen van kleinere componenten. Het lage gewicht en de compacte afmetingen van de vacuüm generator ondersteunen daarbij extreem korte cyclustijden tijdens onder andere inspectie- en pick&place processen.
Technische specificaties
Nozzle groottes | 0,45; 0,7; 1 |
Uitvoeringen | Hoog vacuüm; Snel vacuüm |
Schakelfunctie | Normaal open |
Analoge uitgang sensor | 1 – 5 volt ; 1 -10 volt ; PNP; NPN; IO-link |
Bekijk hieronder de korte productvideo over de OVEL.