text.skipToContent text.skipToNavigation

Schneider Electric - Een effectief ontwerp en beheer van motortoepassingen is de eerste stap naar een energie-efficiënte en duurzame industrie 

De meeste processen in industriële installaties zijn afhankelijk van elektrische motoren. Elektromotoren zijn daarmee kritische activa voor veel industriële activiteiten, maar tegelijkertijd ook grote verbruikers van energie. In een fabriek bijvoorbeeld kunnen elektromotoren verantwoordelijk zijn voor tot 95% van het totale elektriciteitsverbruik. Het potentieel om op een eenvoudige manier energie te besparen is dan ook enorm in industriële processen. Een effectief ontwerp en beheer van motortoepassingen is de eerste stap om dit potentieel te benutten en de vervuiling door CO2-uitstoot terug te dringen. 
 

Maak gebruik van energiezuinige elektromotoren

Een elektromotor zet elektrisch vermogen om in mechanisch vermogen. De mate waarin dit gebeurt wordt het motorrendement of ook wel de motorefficiëntie genoemd. Hoe hoger de efficiëntiestandaard, hoe minder energie de motor verbruikt. Deze efficiëntiestandaarden zijn internationaal bekend als de IEC-standaarden, met classificaties oplopend van IE1, IE2, IE3, IE4 tot en met IE5. IE staat hierbij voor International Efficiency en geeft aan hoe energiezuinig een elektromotor is. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de energie-efficiëntie en dus hoe hoger de besparing. 
 

Pas een variabele toerentalregeling toe  

Wanneer een motor onder spanning wordt gebracht, loopt deze aan naar een vaste snelheid. In veel industriële toepassingen draait de motor op vol vermogen terwijl in werkelijkheid wellicht minder vermogen benodigd is. Het toepassen van een frequentieregelaar maakt het mogelijk om het toerental van een elektromotor te regelen en het geleverde vermogen aan te passen aan de energiebehoefte van de toepassing. Door het toerental te verlagen kan het energieverbruik worden geoptimaliseerd en vindt er minder energieverspilling plaats.    
 

Kies de juiste motorbesturingsmethode 

De sleutel tot het verkrijgen van het maximale rendement is niet alleen het variëren van het toerental, maar ook het kiezen van de juiste motorbesturingsmethode die de beste koppel-toerentalprestaties van de motor garandeert. Altivar Process frequentieregelaars van Schneider Electric bevatten ingebouwde functies om de motor op het beste efficiëntiepunt te laten werken en zo het elektriciteitsverbruik met ten minste 30% te verminderen. Deze type frequentieregelaars bevatten verschillende motorbesturingsmethoden, zoals energiebesparende besturing en Adaptive Cascade Vector Control (ACVC), wat zorgt voor een hoge dynamische respons op de belasting en een optimalisatie van de energieprestaties. 

Analyseer en bewaak het energieverbruik 

Het meten van het energieverbruik is essentieel om inefficiënt energieverbruik te kunnen identificeren. Een eenvoudige snelheidsregelaar volgt de instructies van het systeem om te regelen wanneer en hoe snel de motor moet draaien. Een intelligente regelaar gaat veel verder dan de basisbediening en verzamelt en analyseert informatie waardoor deze in staat is realtime te reageren op veranderende procesomstandigheden. Altivar Process frequentieregelaars bieden verschillende energiebesparende functies en geïntegreerde dashboards en tijdlijnrapporten voor energiemonitoring die gebruikers helpen het energieverbruik in de loop van de tijd te beheren en te optimaliseren.   
 

Maak gedetailleerde analyses om het potentieel voor energiebesparing te berekenen 

Om partners en klanten te ondersteunen bij het ontwerpen van een energie-efficiënte motorbesturing, heeft Schneider Electric een speciale tool ontwikkeld: EcoStruxure Motor Management Design webapplicatie. Deze gebruiksvriendelijke tool integreert de ontwerpaspecten van uw applicatie om u te ondersteunen bij het ontwerpen van een complete en energie-efficiënte motormanagement architectuur. Met behulp van de Energy Saving Calculator kunnen gedetailleerde analyses worden uitgevoerd over o.a. de energie en kosten die per jaar kunnen worden bespaard bij het gebruik van een frequentieregelaar, de ROI en terugverdientijd van de investering in een frequentieregelaar en de reductie van CO-uitstoot. 

 
 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Siemens SIPLUS
De beschikbaarheid van machines en fabrieken is een basisvereiste voor productiviteit. Om ongeplande uitvaltijden te minimaliseren, is het noodzakelijk om de bronnen of fouten in een vroeg stadium te detecteren. Dit is precies waar de SIPLUS CMS conditiebewakingssystemen van pas komen: ze bewaken continu de conditie van mechanische componenten of uw machines - zelfs in de hele fabriek.
Lees hier verder
Phoenix Contact Axioline
De modulaire proxy Axioline P van Phoenix Contact koppelt PROFIBUS PA-segmenten direct met een PROFINET-netwerk. Het modulair opgebouwde station communiceert via een kopstation met een PROFINET-besturing, bijv. een Distributed Control System. Naar keuze kunnen er maximaal acht PROFIBUS PA-segmenten compact op de afzonderlijke proxy-uitgangen worden aangesloten. Voor de stoorvastheid van de afzonderlijke segmenten staat een bijbehorende schermaansluittechniek ter beschikking.
Lees hier verder
Pepperl - Fuchs IO-link
Fabrieken, producten en systemen worden meer en meer genetwerkt. Dit was een belangrijke aansporing tot de vastlegging van de Machine-to-Machine communicatienormen. In recente jaren heeft zich alvast één norm op de markt ingeburgerd: OPC UA.
Lees hier verder
Siemens SENTRON 3KD
De SENTRON 3KD lastschakelaars en 3KF zekeringlastscheiders bieden betrouwbare persoonlijke veiligheid en zorgen voor een hoge systeembeschikbaarheid in de industrie, infrastructuur en gebouwen. De nieuwste versies 3KD en 3KF zijn breed inzetbaar en beschikken over innovatieve functionaliteit om problemen en statussen te melden. Kortom, hoog tijd om over te schakelen!
Lees hier verder