De TL Buis gaat eruit!!
Nieuw licht vanuit Brussel
Met ingang van 1 september 2021 worden de verordeningen
(EG) nr.244/2009,
(EG) nr.245/2009 en
(EU) nr. 1194/2012 ingetrokken.
Hiervoor komt één regeling in de plaats; de zogenaamde “Single Lighting Regulation” (SLR).
Download hier de verordening
Uitfasering
De meest opvallende maatregel is de uitfasering van verouderde fluorescentielampen, zoals T2, T8 en T12 ( in de volksmond ook wel TL-buizen genoemd). Verder valt de uitfasering op van halogeen lampen en compact fluorescentielampen (in de volksmond ook wel spaarlampen genoemd). Deze verlichtingsbronnen moeten worden vervangen omdat ze niet energie-efficiënt zijn, en omdat er voldoende alternatieven op de markt bestaan die wél energie-efficiënt zijn. Met deze maatregel wil de commissie bijna 42 TWh besparen in 2030.
Producten die niet aan de nieuwe eisen voldoen, mogen dus niet langer worden geproduceerd. Door deze verordening zullen bestaande verlichtingsproducten worden vervangen door energiezuinige alternatieven, zoals led verlichting.
Per 1 september 2021 zullen de T12-fluorescentielampen ( TL-X/M/RS 38 mm) worden uitgefaseerd. Het assortiment van deze "dikke" buizen is de laatste jaren al sterk verminderd en is nu eindig.
Met ingang van 1 september 2023 zijn producten zoals T8-fluorescentielampen aan de beurt. Ook deze worden uit gefaseerd. Dit zijn de meest gebruikte lichtbronnen in kantoren, productie omgevingen en magazijnen, maar ook in winkels en in de horeca. Voor het vervangen van lichtbronnen of het renoveren van verlichtingsinstallaties ná die datum, zullen dus nieuwe energiezuinige alternatieven moeten worden toegepast.
Niet alle fluorescentie wordt door deze nieuwe verordening in de ban gedaan. T5 -fluorescentielampen (16mm. TL lamp) blijven vooralsnog toegestaan, zolang er maar aan het efficiency criterium kan worden voldaan.
Ook andere functionele eisen
De SLR legt naast energie efficiency ook andere functionele eisen op. Denk hierbij aan het stand-by vermogen van voorschakelapparatuur. Of aan TLA: Temporal Light Artefacts, zoals de Pst (meetgrootheid voor flicker) en SVM (meetgrootheid voor stroboscopie) van lichtbronnen.
Leveranciers van producten
Fabrikanten, importeurs etc. van de betreffende producten gaan zélf aangeven welke producten door deze verordening uit hun portfolio zullen gaan verdwijnen en welke alternatieven daarvoor in de plaats zullen komen. Daarnaast vereist de Single Lighting Regulation ook dat fabrikanten, importeurs etc. van de betreffende producten, informatie verstrekken over de vervangbaarheid of niet-vervangbaarheid van lichtbronnen en voorschakelapparatuur. Ook moeten ze aangeven of vervanging door gekwalificeerde personen moet worden uitgevoerd, of dat eindgebruikers zelf vervanging mogen uitvoeren.
Wat betekent dit voor jou
Wil je weten wat deze verordeningen in jouw concrete situatie betekenen? Laat ons de “itsme-Factory-Scan” uitvoeren. Aarzel niet en neem contact op met de specialist van itsme.
Vraag nu de itsme Factory Scan aan en ontvang gratis de brochure; Licht vernieuwen naar Led