text.skipToContent text.skipToNavigation


De TL Buis gaat eruit!!



Nieuw licht vanuit Brussel

Met ingang van 1 september 2021 worden de verordeningen 
(EG) nr.244/2009,  
(EG) nr.245/2009 en 
(EU) nr. 1194/2012 ingetrokken. 
Hiervoor komt één regeling in de plaats; de zogenaamde “Single Lighting Regulation” (SLR). 
Download hier de verordening
 

Uitfasering

De meest opvallende maatregel is de uitfasering van verouderde fluorescentielampen, zoals T2, T8 en T12 ( in de volksmond ook wel TL-buizen genoemd). Verder valt de uitfasering op van halogeen lampen en compact fluorescentielampen (in de volksmond ook wel spaarlampen genoemd). Deze verlichtingsbronnen moeten worden vervangen omdat ze niet energie-efficiënt zijn, en omdat er voldoende alternatieven op de markt bestaan die wél energie-efficiënt zijn. Met deze maatregel wil de commissie bijna 42 TWh besparen in 2030. 
 

Producten die niet aan de nieuwe eisen voldoen, mogen dus niet langer worden geproduceerd. Door deze verordening zullen bestaande verlichtingsproducten worden vervangen door energiezuinige alternatieven, zoals led verlichting.

Per 1 september 2021 zullen de T12-fluorescentielampen ( TL-X/M/RS 38 mm) worden uitgefaseerd. Het assortiment van deze "dikke" buizen is de laatste jaren al  sterk verminderd en is nu eindig. 

Met ingang van 1 september 2023 zijn producten zoals T8-fluorescentielampen aan de beurt. Ook deze worden uit gefaseerd. Dit zijn de meest gebruikte lichtbronnen in kantoren, productie omgevingen en magazijnen, maar ook in winkels en in de horeca. Voor het vervangen van lichtbronnen of het renoveren van verlichtingsinstallaties ná die datum, zullen dus nieuwe energiezuinige alternatieven moeten worden toegepast.

Niet alle fluorescentie wordt door deze nieuwe verordening in de ban gedaan. T5 -fluorescentielampen (16mm. TL lamp) blijven vooralsnog toegestaan, zolang er maar aan het efficiency criterium kan worden voldaan. 
 


Ook andere functionele eisen

De SLR legt naast energie efficiency ook andere functionele eisen op. Denk hierbij aan het stand-by vermogen van voorschakelapparatuur. Of aan TLA: Temporal Light Artefacts, zoals de Pst (meetgrootheid voor flicker) en SVM (meetgrootheid voor stroboscopie) van lichtbronnen.
 

Leveranciers van producten

Fabrikanten, importeurs etc. van de betreffende producten gaan zélf aangeven welke producten door deze verordening uit hun portfolio zullen gaan verdwijnen en welke alternatieven daarvoor in de plaats zullen komen. Daarnaast vereist de Single Lighting Regulation ook dat fabrikanten, importeurs etc. van de betreffende producten, informatie verstrekken over de vervangbaarheid of niet-vervangbaarheid van lichtbronnen en voorschakelapparatuur. Ook moeten ze aangeven of vervanging door gekwalificeerde personen moet worden uitgevoerd, of dat eindgebruikers zelf vervanging mogen uitvoeren. 
 


Wat betekent dit voor jou

Wil je weten wat deze verordeningen in jouw concrete situatie betekenen? Laat ons de “itsme-Factory-Scan” uitvoeren. Aarzel niet en neem contact op met de specialist van itsme. 

Vraag nu de itsme Factory Scan aan en ontvang gratis de brochure; Licht vernieuwen naar Led 

                                                                                                     
 

Ja, ik wil graag weten wat dit betekent voor mijn locatie

 

Wellicht bent u ook hier in geïnteresseerd:

Siemens SIMATIC Field PG M5
Voor mobiel gebruik in industriële omgevingen biedt de SIMATIC Field PG M5 robuuste hardware en vooraf geïnstalleerde TIA Portal engineering software voor snelle en efficiënte configuratie, inbedrijfstelling, service en onderhoud. Hierbij heeft de Field PG M5 alle interfaces die nodig zijn in de industriele automatisering. De Field PG is uitgerust met zowel een PROFIBUS interface en twee snelle PROFINET interfaces. Daarnaast beschikt deze PG over geheugenkaart slots waarmee SIMATIC geheugenkaarten rechtstreeks kunnen worden geprogrammeerd. De SIMATIC Field PG is robuust uitgevoerd waardoor stoten/schokken & elektromagnetische straling ​​zo min mogelijk invloed hebben op dit systeem en de beschikbaarheid hoog blijft.
Lees hier verder
Siemens SIPLUS
De beschikbaarheid van machines en fabrieken is een basisvereiste voor productiviteit. Om ongeplande uitvaltijden te minimaliseren, is het noodzakelijk om de bronnen of fouten in een vroeg stadium te detecteren. Dit is precies waar de SIPLUS CMS conditiebewakingssystemen van pas komen: ze bewaken continu de conditie van mechanische componenten of uw machines - zelfs in de hele fabriek.
Lees hier verder
Schneider Electric XIOT
Hoe? Met de XIOT Cloud Connected Sensor van Telemecanique Sensors, de draadloze oplossing voor het verbinden van installaties met de cloud. Zelfs op de meest geïsoleerde locaties.
Lees hier verder
Phoenix Contact Axioline
De modulaire proxy Axioline P van Phoenix Contact koppelt PROFIBUS PA-segmenten direct met een PROFINET-netwerk. Het modulair opgebouwde station communiceert via een kopstation met een PROFINET-besturing, bijv. een Distributed Control System. Naar keuze kunnen er maximaal acht PROFIBUS PA-segmenten compact op de afzonderlijke proxy-uitgangen worden aangesloten. Voor de stoorvastheid van de afzonderlijke segmenten staat een bijbehorende schermaansluittechniek ter beschikking.
Lees hier verder