Radar of Optisch?
Met de recente introductie van de Leuze veiligheidsradar LBK is de veiligheidswereld in onderzoek waar deze toegepast kan worden in plaats van een (optische) veiligheid Laserscanner zoals de Leuze RSL 400 of een veiligheidslichtscherm.
Beide principes zijn zeer verschillend. De veiligheidsradar zoekt naar beweging om te bepalen of een lichaam wordt gedetecteerd. De radargolf wordt uitgezonden door de sensor en zal afbuigen op verschillende afstanden, afhankelijk van de beweging. Dit is vooral nuttig bij het detecteren van het menselijk lichaam of andere vaste bewegende voorwerpen (bijvoorbeeld een robot, AGV, etc.), wat resulteert in een veilige toestand (d.w.z. het stoppen van gevaarlijke machinebewegingen of processen). Daarentegen bewegen statische objecten niet en worden ze genegeerd (bijvoorbeeld een pilaar of vast machinedeel).
Veiligheidsscanners en -lichtschermen maken gebruik van optische technologie volgens het scan- en zender-/ontvanger-principe. De veilige optische sensor zendt infrarood licht uit en verwacht dit licht terug in de ontvanger. Als er geen licht wordt gedetecteerd, is er dus een niet bekende situatie en schakelt het apparaat zijn veilige uitgangen uit, wat resulteert in een veilige toestand. Hierdoor komen vingers, handen of benen niet in de gevarenzone.
Veiligheidsradars zijn extreem robuust voor omgevingsfactoren zoals kou, sneeuw, water, rook, vuil, olie, puin. Veel statische niet-metalen voorwerpen zoals schuim, plastic, hout en zelfs beton zijn onzichtbaar voor de veiligheidsradar: radargolvengaan dwars door deze materialen.
De Leuze LBK veiligheidsradar en controller zijn geclassificeerd in veiligheidscategorie 2, PL d wordt gebruikt voor het voorkomen van het opnieuw opstarten van gevaarlijke beweging binnen een werkstation/robotcel of als een Inloopbeveiliging.
De Leuze RSL400 veiligheidsscanner is geclassificeerd in veiligheidscategorie 3, PL d en wordt vaak gebruikt voor gebiedsbewaking, toegangs- en herstartbeveiliging. Toepassingen zijn o.a. robotbeveiliging, Automatisch Geleide Voertuigen (AGV) en - indien verticaal gemonteerd – als ingrijp- of inloopbeveiliging.
Een veiligheidslichtscherm (zoals de Leuze MLC500) behoort tot de hoogste veiligheidscategorie 4, PL e. Dit toestel is het werkpaard van de industrie, gebruikt voor de meeste veiligheidstoepassingen en -behoeften. Extreem snelle reactietijd, met veilige uitgangen, in vele lengtes en resoluties.
Belangrijk verschil tussen de radar en optische beveiligingen is bijvoorbeeld de resolutie: radar herkent wel een hand die in het veiligheidsveld beweegt, maar dit is niet gegarandeerd. De radar is ontwikkeld om grote objecten te herkennen. Wàt dit is, hangt af van materiaal, snelheid en positie van het object.
Optische beveiligingen zoals de RSL400 scanner kunnen via software worden geconfigureerd om voorwerpen te detecteren zoals hand pols of enkel van een persoon.
Over configuratie gesproken: veiligheidsradars en veiligheidslaserscanners worden meestal via software geconfigureerd. Zo kan het beschermingsveld (of waarschuwingsveld) worden gekozen, in- en uitgangen en andere functies geconfigureerd. De veiligheidsscanner is doorgaans veel beter configureerbaar omdat de optische sensor metingen bijna tot op de millimeter kan scannen, terwijl de radar nauwkeurig is tot ongeveer 300 mm.
