Webinar | 22 januari 2025
Recept voor voedselveiligheid
Hygiënisch produceren zonder schadeclaims en miscommunicatie
Stel, een metalen dopje verdwaalt in een pot appelmoes. Vervelend voor de consument, een nachtmerrie voor de producent. Maar ook voor de keten. Claims worden namelijk steeds vaker doorgeschoven naar toeleveranciers, machinebouwers of onderhoudsbedrijven. Eén ongewenst element kan leiden tot dure terugroepacties, juridische procedures en blijvende reputatieschade. Door de groeiende claimcultuur is het cruciaal dat bedrijven zich goed indekken en hun keuzes kunnen verantwoorden.
Toch bemoeilijken miscommunicatie, complexe regelgeving en economische druk de naleving van voedselveiligheid. Onder het motto "zo goed als het moet, zo slecht als het kan" neemt men vaak onnodige risico’s – met mogelijk ingrijpende gevolgen.
Tijdens het webinar Recept voor Voedselveiligheid gaat expert Hans van der Steen (Stichting HDN, Koninklijke Metaalunie) samen met host Ayoub Bouziane (itsme Breemes) dieper in op:
- De uitdagingen van voedselveiligheid: waarom goedkoop vaak duurkoop is, en hoe miscommunicatie tussen engineers, inkoop en andere partijen de risico’s vergroot.
- De complexe en soms tegenstrijdige wetgeving: met 9 wetten voor installaties en 23(!) voor de voedingsindustrie, is het naleven van regels geen sinecure. We geven inzicht in hoe je deze obstakels kunt overwinnen.
- De Hygiënerisicoanalyse (HRA): waarom deze stap cruciaal is, maar vaak wordt overgeslagen door kosten en onwetendheid. En hoe dit samen met de HDN-methodiek praktische oplossingen biedt.
- Praktische handvatten: hoe kun je ervoor zorgen dat jouw klanten én je bedrijf beter beschermd zijn tegen boetes en claims?
Het is een must voor machinebouwers, technische diensten en bedrijven in de voedingsindustrie die niet alleen willen voldoen aan de minimale wettelijke eisen, maar voedselveiligheid serieus nemen. We helpen je begrijpen wat er nodig is om niet alleen aan de regels te voldoen, maar ook om duurzaam vertrouwen op te bouwen binnen de toeleveringsketen.
Dit webinar wordt mede mogelijk gemaakt door Siemens, Rittal en Signify.
Veel kijkplezier!
De partners van dit webinar zijn:
De gidsen voor dit webinar zijn:
Host
Ayoub werkt sinds april 2018 bij Breemes itsme, waar hij in september 2024 is doorgegroeid van Inside Sales naar Accountmanager. In deze functies heeft hij kennis en ervaring over de behoeften van en de oplossingen voor klanten.
Spreker
Na ongeveer 30 jaar werkzaam te zijn geweest als toeleverancier van componenten voor foodprocessen, trad hij op 1 januari 2020 in dienst bij de Koninklijke Metaalunie en werd vanuit daar gedetacheerd aan de stichting HDN. Mede door zijn ervaring bij diverse normcommissies is hij sinds het begin in 2010 al betrokken bij de HDN-methodiek. Dit is een best practice voor het ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden van machines en installaties voor de procesindustrie. Daarmee is hij betrokken bij diverse vraagstukken om de kloof tussen wetgeving en praktische invulling te overbruggen. Een van deze lopende zaken is het onderzoeken wat er nodig is voor de implementatie van het circulaire productpaspoort. Hiermee vervult HDN een centrale rol als kennisdrager en projectleider.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in ContactblokkenLees verderHEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
-
Rittal - RiLineXLees verderRiLineX stelt nieuwe normen voor stroomverdeling en maakt jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van de energiesector. RiLineX is het nieuwe 60 mm railsysteemplatform voor stroomverdeling in industrie, gebouwen en infrastructuur – open, fabrikantneutraal en licentievrij.
-
Turck - Fluid+ vloeistofsensorenLees verderTurck’s Fluid+ vloeistofsensoren, zijn waarschijnlijk de meest uitgebreide sensoren op de markt voor het meten van druk, temperatuur, debiet en niveau. Deze technologie is ontwikkeld om alle vier variabelen op één platform te detecteren, zonder de beperkingen van eerdere generaties.
-
Leuze - Altijd safe!Lees verderOm mensen te beschermen rond gevaarlijke werkplekken geeft Leuze al decennialang invulling aan het thema veiligheid en beschermt met lichtschermen, veiligheidsschakelaars en veiligheid laserscanners. Als er periodiek actie nodig is en mechanische afscherming zoals hekken niet gewenst zijn, bieden deze optische afschermingsmogelijkheden precies wat nodig is.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoomLees verderEneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
TIAP-SYSTEMLees verderIn deze cursus wordt aandacht geschonken aan de basiskennis van TIA Portal en S7-1200/1500 PLC’s. Tevens gaan we verder verdiepen door middel van programmeren via de standaard programmeertalen en een kennismaking met SCL en het projecteren van een eenvoudige HMI. Deze 3-daagse cursus biedt de mogelijkheid voor ervaren Siemens- en niet-Siemens gebruikers om hun kennis en ervaring efficiënt toe te passen binnen het huidige Siemens SIMATIC systeem. Voor de minder ervaren medewerker adviseren wij de cursus TIAP-BASIS als instap te gebruiken.
-
TIAP-ServiceLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.