text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Natuurlijk laat jij veiligheid niet aan het toeval over.
Of toch wel?


Sluit onnodige risico’s uit! Op woensdag 10 november om 14:00 uur bouwen wij in 1 uur de brug tussen Machineveiligheid en Functionele Veiligheid. Schrijf je dus in voor dit webinar en maak kennis met het verschil tussen toevallige faalkansen en systematische fouten.
 

Veiligheidsnormen

Om een veiligheidsdeel van een besturing te ontwerpen is kennis nodig van de normen IEC 62061 (Safety Integrity Level) en ISO 13849-1 (Performance Level).

Het Safety Integrity Level is een methode om elektrische, elektronische en programmeerbare elektronische systemen te beoordelen en risico’s van systemen te kwantificeren. De norm specificeert eisen voor het ontwerp, de integratie en de validatie van veiligheidsgerelateerde besturingssystemen voor machines.

Het Performance Level geeft de mate aan waarin een besturingssysteem een veiligheidsfunctie kan vervullen. De norm bevat veiligheidseisen en richtlijnen voor het ontwerp en de integratie van veiligheidsgerelateerde onderdelen van besturingssystemen, inclusief het ontwerp van software.

Beide normen worden vernieuwd met meer aandacht voor de eisen aan een Functional Safety Plan in het ontwerptraject. Tijdens het webinar besteden we praktisch en toegankelijk aandacht aan huidige en toekomstige gevolgen van de normen voor jouw werk.
 

    Meten is weten!

    Maar we blijven niet hangen in de normen. Immers, de ontwerper van besturingstechnische veiligheidsfuncties moet aantonen dat het ontwerp aan de eisen voldoet. En daarvoor zijn een faalkansberekening, een verificatie en een validatie nodig.

    Tijdens het webinar behandelen we ook verschillende SIL- of PL-gereedschappen waarmee je deze berekeningen kunt uitvoeren. Maak tijdens het webinar een afspraak met ons en wij helpen je met deze berekeningen!
     

    Daarnaast komt ook het V-model aan bod. Dat is een gestructureerd ontwerpmodel voor zowel hardware als software dat de mogelijkheid biedt (deel-)ontwerpen te verifiëren.
     

    Dit webinar sluit aan bij ons vorige webinar over machineveiligheid.

    Webinar Functionele Veiligheid - 10 november 2021 - Opname beschikbaar!
    Kijk nu het webinar over Functionele Veiligheid terug!. Sluit onnodige risico’s uit! Op woensdag 10 november om 14:00 uur bouwen wij in 1 uur de brug tussen Machineveiligheid en Functionele Veiligheid. Schrijf je dus in voor dit webinar en maak kennis met het verschil tussen toevallige faalkansen en systematische fouten.
    Klik hier om je het terug te kijken!
    Safety First landing page
    Bekijk meer informatie op de Safety First pagina over onze partners, het laatste nieuws en evenementen!
    Naar de Safety First pagina!
     


    De gidsen voor het Functionele Veiligheid webinar zijn:

    Gerald van Engeland 






     


    Ik ben Gerald van Engeland en werk als consultant bij de business unit Machine safety van D&F. Ik ben TÜV gecertificeerd Functional Safety Engineer op het vakgebied machinery (TÜV ID-3642/11). Dit vakgebied Machinery omvat het toepassen van veiligheidsfuncties voor de machinebouw.

    Tilly van Cauwenberghe





    Tilly is accountmanager voor Breemes, onderdeel van de Itsme groep. Gezien ze reeds 10 jaar werkzaam is in de industrie kent ze de markt als geen ander. Tilly is verantwoordelijk voor de klanten in Oost- en West-Vlaanderen en de haven van Antwerpen.





    Kader, en haar dochteronderneming D&F Consulting, verzorgen als gastspreker een inhoudelijke bijdrage aan onze webinars rondom de thema’s Arbo & RI&E, Machineveiligheid en Functionele Veiligheid (SIL/PL). 
     

    Over Kader en D&F Consulting

    Kader helpt organisatiedoelstellingen te realiseren op het gebied van kwaliteit, veiligheid en arbo, milieu en MVO en informatiebeveiliging. Dat doen zij door advies, begeleiding, opleidingen, interim- en software oplossingen. Kader is een organisatie met bijna 200 medewerkers verdeeld over:

    • Kader Managementsystemen & Certificatie
    • Kader HSE Management
    • Kader Opleidingen
    • AAB: praktische trainingen op het gebied van veiligheid, arbo, milieu, management en communicatie;
    • D&F Consulting: een expertisebureau op het gebied van machineveiligheid, procesveiligheid en veiligheidscultuur;
    • Smile: online software voor grip op risico’s.
    ABB - Clean, lean & mean
    Op de wereldwijde voedingsmiddelenmarkt onderscheiden Nederlandse machinebouwers en OEM’ers zich door hun kwalitatief hoogwaardige machines. Machines die veelal op klantspecificatie zijn gebouwd en voor het personeel een veilige werkomgeving biedt. Machineveiligheid staat bij de ontwikkeling en bouw van de machines hoog op de agenda.
    Lees verder
    Siemens - Hoe simpel wil je het hebben
    In het tijdperk van Industrie 4.0 moeten productielijnen niet alleen zeer flexibel zijn, ze moeten ook altijd beschikbaar en kostenefficiënt zijn. Tegelijkertijd moeten ze voldoen aan de nodige veiligheidseisen. Naarmate de eisen die vanuit de markt aan de maakindustrie worden gesteld toenemen, nemen ook de uitdagingen voor machinebouwers toe. De wereld van automatisering verandert. Processen zijn sneller geworden, taken complexer en digitalisering is tegenwoordig een basis vereiste. Alleen een integrale aanpak kan leiden tot blijvende Concurrentievoordeel. Tegenwoordig is de TIA Portal meer dan een engineering framework.
    Lees verder
     
    • NEWS
      17.05.2024
      Eaton - Signaalzuil compact
      Eaton introduceert de meest recente innovatie op gebied van visuele akoestische signalering: de Signaalzuil Compact. Dit eenvoudige product biedt hoge zicht- en hoorbaarheid voor een hele reeks aan toepassingen. De zuil combineert de hoogst beschikbare industriële functionaliteit met kwaliteit en een strak compact design.
      Lees verder
    • NEWS
      17.05.2024
      Leuze - Spot on!
      Voor het detecteren van de meest uiteenlopende objecten is soms een simpele oplossing denkbaar: een fotocel van Leuze met een scherpe prijs en een uitstekende performance!
      Lees verder
    • NEWS
      07.05.2024
      Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPI
      Bij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
      Lees verder
    • NEWS
      06.05.2024
      Phoenix Contact - CONTACTRON-speedstarter
      Frequentieomvormers worden vaak gebruikt in toepassingen waar bijv. een variabel toerental wordt gebruikt of waar het opstarten en uitschakelen van de motor moet worden geregeld. In het gebruik combineert de CONTACTRON-speedstarter de voordelen van een compacte motorstarter met de essentiële eigenschappen van een frequentieomvormer voor talrijke toepassingen:
      Lees verder