text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Webinar ATEX
 

"Liever niet de lucht in"


Op 1 maart jl. organiseerde itsme een webinar over explosieveiligheid. ATEX-expert Arthur Rooze besprak jouw rol in explosieveiligheid: van fabrikant tot gebruiker, hij friste hun ATEX-kennis op en behandelde valkuilen op basis van voorbeelden. Kijk het webinar nu terug!

“Dan liever de lucht in!” zou luitenant-ter-zee Van Speijk (1802-1831) hebben geroepen toen hij een brandende sigaar in het kruitvat stak. Tegenwoordig zou de kruitkamer van zijn kanonneerboot worden bestempeld als een 'ATmosphère EXplosible', een ATEX-zone. Oftewel, een explosiegevaarlijke omgeving, verboden voor mensen met brandende sigaren. In tegenstelling tot Van Speijk doen we er alles aan om explosies te voorkomen, en zorgen we dat we niet de lucht in gaan.

Maar, wat is alles? De wettelijke eisen zijn niet voor iedere werkgever hetzelfde. Daarom is het voor jou van belang om te weten wat er op dit gebied precies van jouw bedrijf wordt verlangd. We gaan onder meer in op de twee ATEX-richtlijnen: 114 (over de veiligheid van apparatuur en producten) en 153 (over de veiligheid van werknemers).

Ons webinar over explosieveiligheid hielden wij in samenwerking met onze partners Schuch, Stahl en 3M. De host was Robert Koloszewski, senior accountmanager bij Breemes. Arthur Rooze, de spreker, heeft meer dan 25 jaar ervaring met explosieveiligheid. Hij was bereid om alle mogelijke vragen over ATEX te beantwoorden.

Bekijk de opname van dit webinar en maak kennis met de mogelijkheden voor (verplichte) preventie, inclusief benodigde tijd, mensen en producten, zodat je een goede afweging kunt maken tussen investeringen en veiligheid. 

Partners van dit webinar

De gidsen voor dit webinar zijn:

Robert Koloszewski



Robert heeft jarenlang ervaring als technisch-commercieel afgevaardigde. Sinds 2011 is hij werkzaam bij Breemes als senior accountmanager. Zijn doel is zijn klanten zo veel mogelijk te ontzorgen. In zijn rol krijgt hij veel verschillende vragen op zich afgevuurd, waaronder over ATEX. Op 1 maart is het de beurt aan Robert om vragen te stellen! Op basis van jullie input zal hij Arthur het hemd van het lijf vragen.          

Arthur Rooze



Arthur Rooze houdt zich al meer dan 25 jaar met explosieveiligheid bezig. Sinds 2005 is hij senior consultant ATEX expert; voorheen bij D&F Consulting, tegenwoordig bij het team Process Safety binnen Kader Consultancy & Interim. In 2008 schreef hij samen met Gerd-Jan Frijters en Jacko Scholten het boek ‘Explosieveiligheid in 100 vragen’, met het oog op de toen geldende ATEX 137-richtlijn.

 


 

Safety First landing page
Bekijk meer informatie op de Safety First pagina over onze partners, het laatste nieuws en evenementen!
Naar de Safety First pagina!
 
  • NEWS
    03.04.2025
    ABB - Machineveiligheid in 3 stappen
    Machineveiligheid is een cruciaal aspect in de industriële sector, waarbij het waarborgen van de veiligheid van de machine én de gebruiker voorop staat.  Monitor, bestuur en verbind – in drie stappen naar maximale veiligheid én productie-efficiëntie.   
    Lees verder
  • NEWS
    28.03.2025
    Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in Contactblokken
    HEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
    Lees verder
  • NEWS
    27.03.2025
    Rittal - RiLineX
    RiLineX stelt nieuwe normen voor stroomverdeling en maakt jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van de energiesector. RiLineX is het nieuwe 60 mm railsysteemplatform voor stroomverdeling in industrie, gebouwen en infrastructuur – open, fabrikantneutraal en licentievrij.
    Lees verder
  • NEWS
    24.03.2025
    Turck - Fluid+ vloeistofsensoren
    Turck’s Fluid+ vloeistofsensoren, zijn waarschijnlijk de meest uitgebreide sensoren op de markt voor het meten van druk, temperatuur, debiet en niveau. Deze technologie is ontwikkeld om alle vier variabelen op één platform te detecteren, zonder de beperkingen van eerdere generaties.
    Lees verder