Signaal 15 is uit: Procesoptimalisatie

Procesoptimalisatie is meer dan het optimaliseren van processen

" We moeten onze processen optimaliseren!" Een kreet die we geregeld horen in verschillende organisaties. Dat is vast ook in uw organisatie aan de orde. Procesoptimalisaties zijn voor veel bedrijven dé manier om te kijken naar de kosten van hun organisatie.

Wanneer is een optimaal proces?

Een optimaal proces is zodanig ingericht dat met minimale kosten een doelstelling wordt behaald. In het optimale geval is het een doelstelling die gericht is op het leveren van klantwaarde. Een aantal methodieken die ondersteunen bij procesoptimalisaties definiëren een optimaal proces verschillend:

Een optimaal proces volgens LEAN: Een proces dat dusdanig is ingericht dat de acht vormen van verspilling continu worden voorkomen.

Een optimaal proces volgens SixSigma: Een proces dat dusdanig is ingericht dat er een minimale foutmarge bestaat. Het proces is er op gericht om alle procesactiviteiten in één keer goed uit te voeren.

Hoogleraar Prof.dr.Tom van Woensel is Academic Director van het Global Supply Chain Management programma van de Antwerp Management School , Directeur van het European Supply Chain Forum en voltijds hoogleraar Freight Transport and Logistics aan de Technische Universiteit Eindhoven.

In ons hoofdartikel geeft hij toelichting rond de term "SERVITIZATION" en hoe deze impact heeft op processen en vooral op ons handelen en ons denken .

Hierbuiten hebben we een aantal praktische business cases rond supply chain en procesoptimalisatie voor u uitgelicht. Veel leesplezier.

Jo Breemans

Lees de volledige uitgave.